Konut Seçimi ve Düzenlenmesi Deneme Sınavı Sorusu #1040188

Aşağıdakilerden hangisi fiziksel çevreye erişim yerine, bilgiye ve mesaja ulaşabilmek türünden erişilebilirlik ile ilgilidir?


Toplu taşıma hizmetleri

Bina içi yatay dolaşım

Kent mobilyaları

Acil servis hizmetleri

Açık ve yeşil alanlar


Yanıt Açıklaması:

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Sözleşmesi’nde belirtilen erişilebilirlik kapsamına göre, engellilerin bağımsız yaşamalarının ve toplumun tüm alanlarına tam katılımının sağlanması ve engellilerin diğerleriyle eşit bir şekilde fiziksel çevreye, ulaşıma, bilgi ve iletişim teknolojisi ve sistemi dahil bilgiye ve iletişime, hem kırsal hem de kentsel bölgelerde halka açık olan veya halka sunulan diğer tesislere ve hizmetlere erişiminin sağlanması için uygun tedbirleri almalıdır. Buna göre göre erişilebilirlik iki temel erişimi içermektedir:

  1. Fiziksel çevreye erişebilmek: Erişilebilir bir fiziksel çevre sadece engellilerin değil herkesin faydalandığı, okul, sağlık tesisleri, işyerleri de dahil olmak üzere açık ve kapalı mekânlardır.
  2. Bilgi ve mesaja ulaşabilmek: Enformasyon, iletişim, elektronik hizmetler ve acil servis hizmetleri de dahil olmak üzere tüm hizmetler.

Bu tanımlamaya göre acil servis hizmetleri ‘Bilgiye ve mesaja ulaşabilmek’ türündeki erişimlerdendir. Doğru yanıt D’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum