Konut Yapı Kooperatifçiliği Deneme Sınavı Sorusu #1228055

  1. Kooperatifin dağılma kararının verildiği tarihteki durumunu inceleyerek; varlıkları, alacakları, borçları gösterir bir envanter defteri ile açılış bilançosu hazırlamak
  2. Kooperatif borçlarının mevcutlarından fazla olması halinde, tasfiye memurları durumu mahkemeye bildirmek
  3. Tasfiye kurulu kararlarının yer alacağı bir tasfiye defteri tutmak (tutturmak) 

Konut Yapı Kooperatiflerinin Dağılması ve Tasfiyesi kapsamında Yukarıdakilerden hangisi Tasviye kurulunun görevleri arasındadır?


Yalnız II

I ve II

II ve III

I ve III

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

Örnek ana sözleşmeye göre tasviye kurulunun diğer görevleri aşağıda belirtilmiştir; 

• Tasfiye kurulu üyeleri göreve başladıkları zaman, kooperatifin dağılma kararının verildiği tarihteki durumunu inceleyerek; varlıkları, alacakları, borçları gösterir bir envanter defteri ile açılış bilançosu hazırlar; ayrıca kooperatifin mevcut ortakları ile bunların alacak ve borç durumlarını gösterir bir cetvel düzenler.
• Kooperatifin eskiden başlamış olup da henüz bitirilmemiş işlerinden tamamlanması mümkün olanlar tamamlanır, taahhütler yerine getirilir, alacaklar ve gerektiğinde ödenmemiş sermayeler tahsil edilir.
• Kooperatif borçlarının mevcutlarından fazla olması halinde, tasfiye memurları durumu mahkemeye bildirir.
• Tasfiye sırasında, tasfiye kurulu kararlarının yer alacağı bir tasfiye defteri tutulur.
• Tasfiyenin uzun sürmesi halinde, her yıl sonu için ara bilançolar ile tasfiye sonunda kesin bilanço hazırlanır ve genel kurula sunulur.
• Tasfiyenin sona ermesi üzerine tasfiye kurulu, kooperatif unvanının sicilden silinmesini sicil memurluğundan talep eder.
• Dağılma ile kooperatifin idare ve temsili, yetkisi tasfiye kuruluna geçer (Koop. K. m. 98 dolayısıyla TTK m. 280). Temsil yetkisi, mahkemelerde ve dışarda temsil yetkisini kapsar. Tasfiye kurulunun bu yetkisi olağan işlerle sınırlıdır. Olağan işlerle ilgili olmak şartıyla sulh, feragat, kabul, tahkim işlemlerini yapabilirler. Bu konularda hakem seçme yetkileri de vardır.
• TTK m. 280/3’e göre tasfiye kurulu üyeleri, tasfiye sürecinde kooperatif adına düzenlenen bütün belge ve senetleri imzalama yetkisine de sahiptirler.

Yorumlar
  • 0 Yorum