Konut Yapı Kooperatifçiliği Deneme Sınavı Sorusu #1395576

Bilanço için aşağıda söylenenlerden hangisi doğru değildir?


İşletmenin belli bir tarihteki varlıklarını ve bu varlıkların kaynaklarını gösteren özet bir tablodur

İşletmenin kaynakları pasif tarafta, varlıkları ise aktif tarafta yer alır

Bilanço beş kısımdan oluşur

Bilançonun aktifi, dönen ve duran varlıklar olarak iki kısımdan oluşur

Bilançonun aktif toplamı ile pasif toplamı mutlaka birbirine eşit olmalıdır


Yanıt Açıklaması:

Bilanço, işletmenin belli bir tarihteki varlıklarını ve bu varlıkların kaynaklarını gösteren özet bir tablodur. Bilançonun başlığında, mutlaka işletmenin unvanı ve düzenlendiği tarih gösterilmelidir. Bilanço iki kısımdan oluşur. İşletmenin kaynakları pasif tarafta, varlıkları ise aktif tarafta yer alır. Pasif, kısa vadeli yabancı kaynaklar, uzun vadeli yabancı kaynaklar ve öz kaynaklardan oluşur. Bir yıldan kısa sürede ödenmesi gereken borçlar kısa vadeli yabancı kaynaklarda, bir yıldan uzun sürede ödenmesi gereken borçlar ise, uzun vadeli yabancı kaynaklarda gösterilir. İşletme ortaklarının yatırdığı özsermaye ile ayrılan yedekler, dağıtılmamış kârlar öz kaynaklar başlığı altında toplanır.

Bilançonun aktifi, dönen ve duran varlıklar olarak iki kısımdan oluşur. Bir yıl içerisinde nakde dönüştürülebilecek varlıklar, dönen varlıklarda yer alır. Hazır değerler, menkul değerler, alacaklar ve stoklar dönen varlık unsurlarıdır. İşletmede bir yıldan uzun süre kullanılan, amortisman ayrılan varlıklar ise duran varlıklarda takip edilir. Taşıtlar, binalar, makineler, demirbaşlar, iştirakler, ortaklıklar duran varlıklar unsurlarıdır.

Bilançonun aktif toplamı ile pasif toplamı mutlaka birbirine eşit olmalıdır. Bu durum, Varlıklar=Yabancı Kaynaklar + Öz Kaynaklar şeklinde de ifade edilebilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum