Kriminoloji Deneme Sınavı Sorusu #727199

  • Feminist kriminoloji
  • Mahkum kriminolojisi
  • Yeşil kriminoloji
  • Kapitalist kriminoloji
  • Mavi kriminoloji
Eleştirel kriminoloji eko­nomi politik zeminden hareket etmektedir. Bugün ise eleştirel kriminoloji ana akım kriminoloji tara­fından ihmal edilen konu veya grupları da ele alan bir şemsiye kavrama dönüşmüştür denebilir. Bu kapsamda yukarıdaki  hangi kriminoloji alanları ortaya çıkmıştır?


I ve II

I, II ve III

I, III ve V

I, III ve IV

III, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Eleştirel kriminoloji ana akım kriminoloji tarafından ihmal edilen konu ve grupları irdelemiş ve aşağıdaki kriminoloji alanları ortaya çıkmıştır:

  • Feminist kriminoloji: Feminist kriminoloji ana akım kriminoloji düşüncesinde kadınlar ve kadın suçluluğunun ya hiç yada yeterince ele alınmadığı eleştirisinden doğmuştur. Burada özellikle, kadın suçluluğu konusunda ampirik çalışma yapılması; kadınların mağduriyet süreçlerinin ihmal edilmesi ve ceza adaleti sisteminin erkek suçlular üzerindeki etkisine fazla vurgu yapılması eleştirileri ve bu konularda araştırmalar yapılması feminist kriminolojiyi ortaya çıkarmıştır. Feminist kriminologların çalışmaları neticesinde artık bugün kriminolojinin

cinsiyet konusunda duyarsız bir disiplin olmadığı ifade edilmektedir.

  • Mahkûm kriminolojisi: Bu eleştirel kriminoloji yaklaşımı da kriminoloji araştırmalarında mahkûmların sesinin duyurulması amacı gütmektedir. Bilhassa daha evvel mahkûm olup sonra üniversite okuyarak hoca olan kişilerle diğer meslektaşlarının yaptıkları çalışmalar bunda önemli rol oynamıştır. Burada amaç mahkûmların psikoloji

ve deneyimleri konusundaki tek yanlı bilgi akışını tamamlamaktır.

Yeşil kriminoloji: Son yıllarda krimino­loglar çevre sorunları ve çevre suçları ko­nusuyla yakından ilgilenmeye başlamıştır. Bu alanda işlenen suçlar, ekolojik dengenin korunması, örgütlü ve ulus ötesi suçluluğun çevre üzerindeki etkileri gibi konular yeşil kriminolojinin inceleme konuları arasında yer almaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum