Kriminoloji Deneme Sınavı Sorusu #699871

Cezaları ve cezaların infazını konu edinmekle birlikte ceza ve diğer yaptırımların uygulamada ne derece etkili olduklarını da inceleyen kriminoloji alt dalı aşağıdakilerden hangisidir?


Penoloji

Suç coğrafyası

Suç ekolojisi

Suç profilaksisi

Viktimoloji


Yanıt Açıklaması:

Penoloji: Cezaları ve cezaların infazını inceler. Buna cezaevi çalışmaları da da^hildir. Penoloji bilhassa ceza ve diğer yaptırımların uygulamada ne derece etkili olduklarını inceler. Daha çok hapishane ve mahku^mlar üzerinde durur.

Suç coğrafyası veya ekolojisi: Suç coğrafyası en genel anlamıyla suçlulukla yer ve zaman arasındaki münasebeti tahlil eder. Tasviri (deskriptif) suç coğrafyası araştırmaları suçluluğun zaman ve yere göre dağılımı hakkında bir bilgi verilmesini amaçlar.

Suç profilaksisi: Kısaca suçtan korunmanın öğretisidir. Tıbbi ve sosyal yaklaşımlarla suçluluğa yol açan faktörleri azaltmak veya ortadan kaldırmak için gereken yöntemleri araştırır. 

Viktimoloji: Mağdur bilimi anlamına gelmektedir. Bu bilim dalının amacı mağduru incelemek ve mağdur olma durumundan çıkarılması için gerekli şartları oluşturmaktır. Bir suçun mağdurunun ve onun tepkisinin suçluluğun açıklanmasında bir rol oynayıp oynamadığı meselesiyle ilgilenir.

Yorumlar
  • 0 Yorum