Kriminoloji Deneme Sınavı Sorusu #721797

Sapma terimine ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


Sapma kavramı, bir toplumda kabul edilmiş davranış dışında olan davranış ve fiilleri içermektedir.

Bu terimi kabul eden kriminologlar, kişilerin neden sapma teşkil eden fiilleri işlediği konusu yerine failin neden suçu işlediği sorusunu ele alırlar.

Suç ve sapma kavramları mukayese edildiği takdirde, suçun daha geniş bir kavram olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır.

Sapma fiillerinin tamamına ceza kanunlarında yer verilmiştir. Bu bağlamda sapma, ceza kanunlarını ihlal eden kasten veya taksirle işlenmiş hukuka aykırı ve kusurlu fiildir.

Sapma fiillerinin, Türk Ceza Kanunu’nun Özel Hükümleri dahilinde sınırları çizilmiş, tanımları yapılmış ve sapma fiilleri bu çerçevede düzenlemeye alınmıştır.


Yanıt Açıklaması:

Birçok kriminolog suç yerine sapma (deviance) kavramını kullanmaktadır. Bu terimi benimseyen kriminologlar failin neden suçu işlediği sorusu yerine kişilerin neden sapma teşkil eden fiiller işlediği üzerinde dururlar.

Suç ve sapma kavramları karşılaştırıldığında sapmanın daha geniş bir kavram olduğu görülecektir. Zira sapma kavramı farklı, sıra dışı kabul edilmeyen ve fakat hukuken yaptırıma bağlanmamış davranışları da kapsar. Daha yalın bir ifadeyle, bir fiilin sapma teşkil ettiğini söylemek onun tuhaf veya kabul edilemez olduğunu söylemekle aynı anlama gelecektir.

Sosyolojik anlamıyla sapma kavramı, bir toplumda kabul edilmiş davranış dışında olan davranış ve fiilleri ihtiva etmektedir. Bu geniş tanım nedeniyle birçok suç aynı zamanda sapma olarak da değerlendirilebilir. Buna mukabil, ifade edildiği gibi sapma suç teşkil etmeyen davranışları da kapsar. Bu nedenle hangi fiillerin sapma teşkil ettiği belki de suç olgusundan daha fazla bir toplumun değer telakkileri ve kültürel standartlarına bağlıdır. 

Sapma teşkil eden davranışların çoğu, toplumun yazılı olmayan kurallarına dayanır. Her toplumda kabul gören ve reddedilen davranışlara ilişkin aşağı yukarı belirlenmiş kalıplar vardır. Bu sosyal kurallar umumiyetle hukuk tarafından yaptırıma bağlanmamış kuralları da ihtiva eder. Aslında sapma teşkil eden davranışlar, ilgili fiilin işlendiği bağlama da sıkı sıkıya bağlıdır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum