Kriminoloji Deneme Sınavı Sorusu #1134858

                         X                           Y                             Z

Psikanalitik teoride Sigmund Freud'un one sürdüğü üzere kendisine müraacat edilen üç kavram yukarıda resimde betimlenmiştir. X, Y ve Z ile gizlenmiş kavramlar aşağıdakilerden hangisinde sırasıyla doğru olarak verilmiştir?


Ego-İd-Süperego

İd-Ego-Süperego

Süperego-Ego-İd

Ego-Süperego-İd

Süperego-İd-Ego


Yanıt Açıklaması:

İd (Alt Benlik): İd bu teoriye göre kişiliğinbilinç dışı boyutudur. İlkel ve içgüdüsel dav- ranışları ihtiva eder ve kişiliğin temel unsurudur. Haz prensibine göre çalışır ve arzula- rın derhal tatmini temin etmeye çalışır.

• Ego (Benlik): Kişiliğin bu unsuru ise idin sosyal olarak kabul edilebilir şekilde işlev görmesini sağlar. Egonun temel hareket ilkesi gerçeklik ilkesidir.

• Süperego (U¨st Ben): Bu kişiliğin en gelişmiş unsurudur. Süperego, insan davranışını yönlendiren içselleştirilmiş tüm ahlaki ve sosyal standartları ihtiva eder.

Dolayısıyla X olan kişiyi dürtüleri ile kontrolsüz bir şekilde hemen arzusuna ulaşma niyetinde olduğunu görüyoruz ki bu da id'e tekabül eder. Y ise gerçekçi bir şekilde arzusunu gerçekleştirmek isteyerek hem de bunu toplumsal açıdan kabul edilebilir hale getirebilmeye çalışarak başarmak ister ki bu da egodur yani benliktir. Z kişisi ise 'ayıptır, yapmayın!' diyerek toplumun ahlaki ve sosyal normlarını gerçekleştirmek ister. Dolayısıyla cevap B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum