Kriminoloji Deneme Sınavı Sorusu #702159

I) Kadınların eğitim kanallarının önündeki engellerin kaldırılması, istihdam edinilmesi, politik faaliyetlere dahil edilmesi ve kadınların erkeklerle kamusal alanlarda eşit şartlarda yer almaları ile cinsiyet temelinde uğranan ayrımcılığın kaldırılmasının mümkün olabileceğini ifade etmiştir.

II) Kadınlara erkeklerin yanı sıra hatta onlardan daha önce sermaye tarafından hükmedildiğini ve bunu değiştirmek için en önemli stratejinin kapitalizmden demokratik sosyalist topluma geçiş yapmak olduğunu ifade etmiştir.

 

Yukarıda verilen iki feminist düşünceyi kapsayan olan akımlar sırasıyla hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?


Liberal feminizm-Marksist feminizm

Marksist feminizm-Radikal feminizm

Radikal feminizm-Sosyalist feminizm

Sosyalist feminizm-Liberal feminizm

Marksist feminizm-Liberal feminizm


Yanıt Açıklaması:

I) Liberal Feminizm 1960’larda ortaya çıkan bu teori, kadınların cinsiyet temelinde ayrımcılığa uğradığı, bu nedenle erkeklerle aynı politik, mali, kariyer ve kişisel fırsatlardan faydalanamadıklarını ifade etmektedir. Bu durum ancak kadınların eğitim kanallarının önündeki engellerin kaldırılması, istihdam edinilmesi, politik faaliyetlere dahil edilmesi ve kadınların erkeklerle kamusal alanlarda eşit şartlarda yer almaları ile mümkün olabileceğini ifade etmiştir. Cinsiyet eşitsizliği, kadınların hızlı bir şekilde erkek dünyasına entegrasyonu yolunun temizlenmesi ile çözülebilir.

II) Marksist teori, bir toplumun ekonomik oluşumunun cinsiyet ilişkileri gibi diğer sosyal ilişkilerde öncelikli olarak belirleyici rol üstlendiğini ileri sürmektedir. 1960'ların sonunda ortaya çıkan Marksist feminizm, liberal feminizmle hemfikir olarak kadınların erkekler tarafından hükmedildiği, toplumda her açıdan katılımlarının önlendiğini ileri sürmüştür. Marksistler, işte cinsiyet ayrımının işçi sınıfının ayırımının yarattığı bir durum olarak ortaya çıktığını ifade etmiştir. Zira kadınlara erkeklerin yanı sıra hatta onlardan daha önce sermaye tarafından hükmedilmektedir. Bunu değiştirmek için en önemli strateji kapitalizmden demokratik sosyalist topluma geçiş yapmak olmalıdır. Marksist feminizmin öncüleri Julia ve Herman Schwendiger’dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum