Kriminoloji Deneme Sınavı Sorusu #721708

Kriminoloji bilimi nedir?


Psikolojik karakter ve rahatsızlıkların suç davranışı üzerindeki etkilerine ilişkin bulgu ve yöntemlerin araştırılması ve incelenmesi olan bilim dalıdır.

Bir suçun mağdurunun ve onun tepkisinin suçluluğun açıklanmasında bir rol oynayıp oynamadığı meselesiyle ilgilenen bilim dalıdır.

Temelinde, suçun, suçluların ve ceza adaleti sistemlerinin araştırılması ve incelenmesi bulunan bilim dalıdır.

Toplumda adalet ve düzeni sağlama amacını gütmektedir. Araştırma alanları arasında kanun yapımı, hukuk sistemleri ve muhakeme usulü yer almaktadır.

Görevi, geçmiş ve günümüzde insanların, toplumların ve kültürlerin yapısını araştırmak olan bilim dalıdır.


Yanıt Açıklaması:

Kriminoloji en kısa tanımıyla suç olgusunun bilimsel olarak incelenmesi ve araştırılmasıdır.

• Kriminoloji kanunların yapılması, kanunların ihlal edilmesi ve toplumun kanunların ihlal edilmesine gösterdiği tepkiyi inceleyen bilim dalıdır (Edwin Sutherland).

• Kriminoloji suç, fail, menfi sosyal davranışlar ve bunların kontrolü hakkındaki tecrübi bilginin sistematik hale gelmiş bütünüdür. (Günther Kaiser)

• Kriminoloji deneysel metotlar ile suçlunun kişiliğini inceleyerek suç olayının doğal kaynağını ve mekanizmasını, sosyolojik ve biyolojik etmenlerini araştıran suçluluğa ait genel bir bilimdir. (Sabatini)

• Kriminoloji insanın sapıcı davranış ve eylemleri arasında suçu doğuran, yapan ve suçu kontrol etme amacını güden süreçleri açıklayan ve suçun sebep ve etmenlerini tespit maksadıyla insana ve suç işleyen insana ilişkin bilgilerin bütününün sentezini oluşturan bir bilgi dalıdır. (Sulhi Dönmezer)

Bu tanımlar incelendiğinde şu üç unsurun kriminoloji bilimi için merkezi önemde olduğu görülmektedir. Bunlar:

1. Suçun araştırılması ve incelenmesi;

2. Suçluların araştırılması ve incelenmesi;

3. Ceza adaleti sistemlerinin araştırılması ve incelenmesidir.

Kriminolojinin temel çalışma konusu suçun, suçluların ve ceza adaleti sistemlerinin araştırılması ve incelenmesidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum