Kriminoloji Deneme Sınavı Sorusu #656483

Aşağıdakilerden hangisi Bentham ve diğer klasik okul kriminologlarının fail ve suçlulukla ilgili ana varsayımları arasında yer almaz?


Rasyonel akıl yürütme, kazançlarla muhtemel tehlikeler arasında bir tartma ve değerlendirmeyi ihtiva eder. 

Rasyonel değerlendirme her insanın nasıl davranacağını tayin eder; buna onların hukuki ve hukuka aykırı davranışlar da dahildir.

Eyleme geçmeden önce her insan muhtemel haz ve muhtemel ıstırap arasında bir tartım yapar.

Kişinin yapacağı tercih onu hayatın yapmak zorunda bıraktığı davranış olacaktır.

Kişinin uğrayacağı yeterince hızlı, ağır ve belirli ceza onun hukuka aykırı davranışta davranma ihtimalini zayıflatacaktır.


Yanıt Açıklaması:

Rasyonel akıl yürütme, kazançlarla muhtemel tehlikeler arasında bir tartma ve değerlendirmeyi ihtiva eder. Benzer şekilde rasyonel değerlendirme her insanın nasıl davranacağını tayin eder; buna onların hukuki ve hukuka aykırı davranışlar da dahildir. Eyleme geçmeden önce her insan muhtemel haz ve muhtemel ıstırap arasında bir tartım yapar. Kişinin uğrayacağı yeterince hızlı, ağır ve belirli ceza onun hukuka aykırı davranışta davranma ihtimalini zayıflatacaktır. Fakat D seçeneğinde yer alan kişinin yapacağı tercih onu hayatın yapmak zorunda bıraktığı davranış olacaktır ifadesi yanlıştır, doğru ifade kişinin yapacağı tercih en çok haz veren davranış olacaktır olmalıdır. Bu nedenle doğru yanıt D'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum