Kriminoloji Deneme Sınavı Sorusu #824213

Aşağıdakilerden hangisi çevresel sorunları oluşturan çevre kirliliğine karşı alınan idari ve cezai önlemlerden biri değildir?


2872 sayılı Çevre Kanunu'nun oluşturulması

Temiz ve kaliteli yakıtların kullanılması 

Temiz ve kaliteli ve yakma sistemlerinin üretilmesi

Standartlara uygun olmayan yakma sistemi ve yakıt üretenlerin ruhsatlarının iptal edilmemesi

Çevrenin korunması, havanın, toprağın, suyun, biyolojik çeşitliliğin ve ekosistemin korunması ile mümkün 


Yanıt Açıklaması:

Çevresel sorunları oluşturan çevre kirliliğine karşı gerek idari gerekse cezai bir takım önlemler alınmaya çalışılmıştır. Çevrenin korunması, çevresel değerlerin ve ekolojik dengenin bozulmasının ve yok olmasının önüne geçilmesi için oluşturulan temel mevzuat 2872 sayılı Çevre Kanunu’dur. Çevrenin korunması, havanın, toprağın, suyun, biyolojik çeşitliliğin ve ekosistemin korunması ile atıklardan, kimyasallardan, tehlikeli maddelerden korunması ile mümkün olabilmektedir. Doğrudan veya dolaylı olarak insan
sağlığını etkileyerek yaşam kalitesini düşüren bir neden olan hava kirliliği, şehirleşme, motorlu taşıt sayısındaki artış, düzensiz sanayileşme gibi önemli faktörlerin tesirleri neticesinde büyüyen bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Çevre Kanunu ek 6.maddesine göre, hava kalitesinin korunması ve hava kirliliğinin önlenmesi için, ulusal enerji kaynakları öncelikli olmak üzere, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen standartlara uygun temiz ve kaliteli yakıtların ve yakma sistemlerinin üretilmesi ve kullanılması zorunludur. Standartlara uygun olmayan yakma sistemi ve yakıt üretenlere ruhsat verilmez, verilenlerin ruhsatları iptal edilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum