Kriminoloji Deneme Sınavı Sorusu #716954

I. Ceza adaleti makamlarının faaliyetlerini ortaya koyar. Ceza kovuşturma organlarının iş yükü hakkında bilgi verir.
II. Suç istatistiği bir araştırma aracı olarak örneğin nüfusun hangi oranda suça katıldığı hakkında bilgi verir. Hangi nüfus gruplarının, bir devletin hangi bölgesinde ortalama suçlulukla yüklü oldukları hakkında istatistikler bilgi verir.
III. Mağdur olma tehlikesi ve nedenlerine işaret eder.
IV. Suç oranları hakkında daha doğru bilgi vermeleri onların adeta bir “sosyal barometre” olarak kullanılmalarına imkân sağlar.                                                           V. Kayıtlara geçen ve geçmeyen suçlar arasındaki farkın tahmin edilebilmesi için kullanılabilir.   Yukarıdakilerden hangileri suç istatistiklerinin hizmet ettikleri amaçlar arasında yer alır?


I ve II

II ve III 

I, II ve III

II, IV, V

I, III, IV


Yanıt Açıklaması:

Suç istatistiklerinin tek kaynağı Adalet Bakanlıkları istatistikleri değildir. Uygulamada hazırlayan mercilere göre istatistikler şu şekilde sınıflandırılmaktadır; polis istatistikleri, adalet istatistikleri, cezaevi istatistikleri, uluslararası istatistikler, bilimsel istatistikler.
Tüm bu istatistikler esasen şu dört görevi yerine getirirler:
1. Ceza adaleti makamlarının (polis, mahkemeler, tecil yardımı ve ceza infazı gibi) faaliyetlerini
ortaya koyar. Ceza kovuşturma organlarının iş yükü hakkında bilgi verir.
2. Suç istatistiği bir araştırma aracı olarak örneğin nüfusun hangi oranda suça katıldığı hakkında bilgi verir. Hangi nüfus gruplarının, bir devletin hangi bölgesinde ortalama suçlulukla yüklü oldukları hakkında istatistikler bilgi verir.
3. Mağdur olma tehlikesi ve nedenlerine işaret eder.
4. Suç istatistikleri en nihayetinde kontrol, yönlendirme ve planlama görevini ifa eder. Ceza kanunlarının etkinliği ölçülür. Korkutma, önleme ve iyileştirme tedbirlerinin etkinliği hakkında bilgi verir. Suç ve ceza ile alakalı mevzuatın hazırlanmasına yardım eder. 

Mağdur anketlerindeki patlama kriminolojide yaşanan fail perspektifinden mağdur perspektifine kayılmasının gerekçelerinden biri olarak gösterilmektedir. Mağdur anketleri toplumun belli kesiminin seçilerek onlarla mülakat yapılarak belli soruların sorulmasından ibarettir. 
• Mağdur anketlerinin, suç oranları hakkında daha doğru bilgi vermeleri onların adeta bir “sosyal barometre” olarak kullanılmalarına imkân sağlamaktadır.
• Bu anketler, kayıtlara geçen ve geçmeyen suçlar arasındaki farkın tahmin edilebilmesi için kullanılabilir.

Dolayısıyla IV ve V numaralı maddeler mağdur anketlerinin amaçlar ve yararları arasında yer almaktadır. Dolayısıyla doğru cevap C seçeneğidir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum