Kriminoloji Deneme Sınavı Sorusu #756615

Devlet, hâkim ekonomik sınıfın yani kapitalist hâkim sınıfın menfaatlerine hizmet etmek üzere örgütlenmiştir.  Ceza hukuku, devletin ve hâkim sınıfın mevcut sosyal ve ekonomik düzeni devam ettirmek için kullandıkları bir araçtır. Yalnızca kapitalist toplumun yıkılması ve sosyalist ilkelere dayanan yeni bir toplumun yaratılması suç sorununa çözüm olabilir.  Cinsiyet ve cinsiyet ilişkileri sosyal hayatı ve en temel yollarla sosyal kurumları düzenler. Suçlar belli bir maksatla işlenen fiillerdir.  Yukarıda verilenlerden hangileri radikal kriminologlardan biri olan Quinney tarafından suçlulukla mücadele hakkında yapılan tespitler arasındadır?


II, IV

I, II, III

II, III, IV

I, II, III, V

II, III, IV, V


Yanıt Açıklaması:

ABD'li radikal kriminologlardan biri olan Quinney suçlulukla mücadele hakkında şu tespitleri yapmıştır: 

  1. Amerikan toplumu, ileri kapitalist bir ekonomiye dayanmaktadır.
  2. Devlet, hâkim ekonomik sınıfın yani kapitalist hâkim sınıfın menfaatlerine hizmet etmek üzere örgütlenmiştir.
  3. Ceza hukuku, devletin ve hâkim sınıfın mevcut sosyal ve ekonomik düzeni devam ettirmek için kullandıkları bir araçtır.
  4. Kapitalist toplumda suç kontrolü, hâkim sınıfı temsil eden devlet yöneticileri tarafından oluşturulan çok sayıda kurum ve kuruluş tarafından sağlanmaktadır.
  5. İleri kapitalizmin çelişkileri, hangi şekilde olursa olsun baskı altında tutulmalarını gerektirmektedir. Burada bilhassa hukuk sistemi marifetiyle tehdit ve şiddet kullanılmaktadır.
  6. Yalnızca kapitalist toplumun yıkılması ve sosyalist ilkelere dayanan yeni bir toplumun yaratılması suç sorununa çözüm olabilir.

"Cinsiyet ve cinsiyet ilişkileri sosyal hayatı ve en temel yollarla sosyal kurumları düzenler." tespiti feminist kriminologlar tarafından ortaya konmuştur. "Suçlar belli bir maksatla işlenen fiillerdir. " tespiti ise rasyonel tercih teorisinin tezleri arasındadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum