Küçük İşletme Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1016596

Özellikle küçük işletmelerin küçük, periyodik ve şaşırtıcı hamlelerle rakiplerinin moralini bozmasına dayanan, hızlı hareket kabiliyeti gerektiren ve yaratıcılık ile hayal gücünden geniş ölçüde yararlanan pazarlama tekniği aşağıdakilerden hangisidir?


İlişkisel Pazarlama

Gerilla pazarlaması

Girişimci Pazarlama

Risk alma

SWOT analizi


Yanıt Açıklaması:

Gerilla pazarlaması özellikle küçük işletmelerin küçük, periyodik ve şaşırtıcı hamlelerle rakiplerinin moralini bozmasına dayanan, hızlı hareket kabiliyeti gerektiren ve yaratıcılık ile hayal gücünden geniş ölçüde yararlanan bir pazarlama tekniğidir (Tek, 1999). İşletmeler gerilla pazarlaması çabaları aracılığıyla dinamik, tüketici ihtiyaçlarına duyarlı ve değişikliklere kolaylıkla uyum sağlayabilen bir pazarlama yönetimi oluşturmayı hedeflemektedir.
Gerilla Pazarlama Stratejisi: İşletmelerin uyguladıkları pazarlama faaliyetlerindeki başarısı içinde bulunduğu ortama, çevre içindeki yerini belirlemesine bağlıdır. İşletmeler başarılı pazarlama faaliyetlerinde bulunabilmek için öncelikli başarılı pazarlama planlarına ihtiyaç duyarlar. İşletmeler ne kadar küçük olurlarsa olsunlar aynı büyük işletmeler gibi doğru stratejiler belirlemeli ve bu belirlenen stratejiler doğrultusunda hareket etmelidirler. İşletmelerin pazarlama ile ilgili başarıları ve başarısızlıklarının kaynağı planlardır. Bu nedenle planlar hazırlanırken işletmeler olabildiğince dikkatli davranmalıdırlar. İyi hazırlanmış ve amacına uygun bir gerilla pazarlama planı yüksek satış yapmanın başlangıcıdır. İşletmelerin gerilla pazarlamasını başarılı bir şeklide uygulayabilmeleri için tüm zamanını ve aklını işletmenin pazarlama faaliyetleri üzerine yoğunlaştırmış gerillalara (satış elemanlarına) ihtiyaçları vardır. Diğer taraftan satış elemanları işletmenin tüketiciler tarafından görülen yüzü olduğu için kişisel satış konusu gerilla pazarlaması açısından ayrı bir öneme sahiptir. İşletme ihtiyaç duyduğu bu tür gerillaları işletme içinden ya da işletme dışından temin edebilir. Doğru cevap B şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum