Küçük İşletme Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1062493

I. İşletmede stratejik bir amacın mevcut olmaması

II. Pazarlama ve satış yeteneğinin sınırlı olması

III. Pazardaki büyümenin yavaşlaması tehlikesi

Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri işletmelerde potansiyel içsel güçsüzlük ve zayıflık gösteren faktörler arasındadır?


I ve III

I ve II

Yalnız II

Yalnız III

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

İşletmelerde potansiyel içsel güçsüzlük ve zayıflık gösteren faktörler arasında şu konular sayılabilir: İşletmede stratejik bir amacın mevcut olmaması, lider eksikliği, yetenekli yönetici ve çalışanların bulunmaması, araştırma ve geliştirmeye önem verilmemesi, kurum kültürünün oluşmamış olması, pazarlama ve satış yeteneğinin sınırlı olması, kalite ve verimliliğin düşük olması vb. gibi. Dışsal faktörler ise, potansiyel dışsal fırsatlar ve tehlikelerden oluşur.

Bir işletmede başlıca potansiyel dışsal fırsatlar şu şekilde sayılabilir: Yeni tüketiciler edinme fırsatı, yeni piyasalara girme fırsatı, ürün ve hizmet arzının genişletilmesi fırsatı, pazar payının arttırılması fırsatı gibi.

İşletmelerde potansiyel dışsal tehlikeler arasında ise, başlıca şu faktörler sayılabilir: Daha düşük maliyetle mal ve hizmet üretme gücü olan rakip firmaların pazara girme tehlikesi, rakiplerin ikame ürünler pazara sunması ve satışlarını arttırması tehlikesi, pazardaki büyümenin yavaşlaması tehlikesi, devletin piyasaya olan müdahalelerinin artması, enflasyon tehlikesi, tüketicilerin istek ve beklentilerinin süratle değişmesi, yeni buluşların ve teknolojik yeniliklerin çok süratli olması vb. gibi. Tüm bu faktörler işletmede değerlendirilmesi gereken dışsal durum faktörleridir.

Doğru Cevap B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum