Küçük İşletme Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1062156

Strateji kavramı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Kısa dönemleri kapsayan faaliyetlerdir.

Tüketici taleplerine uzun vadede karşılık vermeyi amaçlar.

Rakip hareketlerine karşı esnek yapıyla rekabet üstünlüğü kazandırmayı hedefler.

Çevreyi sürekli olarak analiz eden ve ara hedeflere odaklı olarak işleyen bir
süreçtir.

Şu ana yöneliktir ve en önemlisi, değişimi gerçekleştirir.


Yanıt Açıklaması:

* Ülgen ve Mirze’ye (2005) göre strateji, rakiplerin faaliyetlerini inceleyen, uzun dönemli, nihai sonuca odaklı, amaçlara varmak için belirlenmiş dinamik kararlar topluluğudur.
* Stratejiyi bir yenilenme süreci olarak ele alan Dinçer’e (2007: 21) göre strateji, işletmeye yön vermek ve rekabet üstünlüğü sağlamak amacıyla, işletme ve çevresini sürekli analiz ederek uyum sağlamaya hizmet edecek amaçların belirlenmesi, faaliyetlerin planlanması ve gerekli araç ve kaynakların yeniden düzenlenmesi sürecidir.
*  Stratejiyi rekabet açısından değerlendiren Porter’a (2007) göre strateji, pazardaki rekabetin düzeyine ve pazar fırsatlarına göre rakiplere üstünlük sağlayacak bir konum belirleyip, karar ve faaliyetleri konuma göre ayarlamaktır.
* General Motors’un başarılı yöneticisi Welch’e (2005) göre strateji, nasıl rekabet edileceğine yönelik kesin ve açık kararlar almaktır. Strateji sayılar arasında boğulmak ve detaylarla boğuşmak değil, yaşamın kendisi olan dinamik bir oyundur.

Yapılan tüm tanımlamalardan da anlaşılacağı üzere strateji, uzun bir dönemi kapsayan, tüketici taleplerine hızlı karşılık vermeyi amaçlayan, rakip hareketlerine karşı esnek yapıyla rekabet üstünlüğü kazandırmayı hedefleyen, çevreyi sürekli olarak analiz eden ve nihai sonuca odaklı olarak işleyen bir süreçtir. Strateji geleceğe yöneliktir ve en önemlisi, değişimi gerçekleştirir. Değişimi yaratıp ona hükmetmek, geleceği şekillendirmek ve geleceği yönetmek, fırsat ve tehditleri önceden saptayabilmek stratejinin temel dayanaklarıdır. Stratejinin pek çok alanda kolayca uygulanması ve benimsenmesinin başlıca nedenleri stratejinin, her zaman için daha ileriye gitme olgusunu içinde barındırması ve geleceğe yönelik olmasıdır.

Doğru Cevap C'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum