Küçük İşletme Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #863139

  1. Sonuç odaklıdır.
  2. Yenilenme sürecidir.
  3. Rekabeti göz önünde bulundurur.
  4. Belirsiz kararlar alma sürecidir.

yukarıdaki açıklamalardan hangisi ya da hangileri strateji kavramı ile ilgilidir?


Yalnız I

Yalnız II

II ve IV

I, II ve III

II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Strateji kavramı ile ilgili çeşitli tanımlamalar yapılmaktadır. Bu tanımlara göre, strateji kavramı belirsiz kararlar vermek yerine pazardaki rekabetin
düzeyine ve pazar fırsatlarına göre rakiplere üstünlük sağlayacak bir konum belirleyip, karar ve faaliyetleri konuma göre ayarlamayı içerir. aşağıda strateji kavramı ile ilgili çeşitli tanımlar yer almaktadır:

Ülgen ve Mirze’ye (2005) göre strateji, rakiplerin faaliyetlerini inceleyen, uzun dönemli, nihai sonuca odaklı, amaçlara varmak için belirlenmiş dinamik kararlar topluluğudur.
• Stratejiyi bir yenilenme süreci olarak ele alan Dinçer’e (2007) göre strateji, işletmeye yön vermek ve rekabet üstünlüğü sağlamak amacıyla, işletme ve çevresini sürekli analiz ederek uyum sağlamaya hizmet edecek amaçların belirlenmesi, faaliyetlerin planlanması ve gerekli araç ve kaynakların yeniden düzenlenmesi sürecidir.
• Stratejiyi rekabet açısından değerlendiren Porter’a (2007) göre strateji, pazardaki rekabetin düzeyine ve pazar fırsatlarına göre rakiplere üstünlük sağlayacak bir konum belirleyip, karar ve faaliyetleri konuma göre ayarlamaktır.
• General Motors’un başarılı yöneticisi Welch’e (2005) göre strateji, nasıl rekabet edileceğine yönelik kesin ve açık kararlar almaktır. Strateji sayılar arasında boğulmak ve detaylarla boğuşmak değil, yaşamın kendisi olan dinamik bir oyundur.

Yorumlar
  • 0 Yorum