Kültür Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #1217422

Durkheim’ın işlevselci bakış açısına, “Simgesel ve Yorumsamacı Antropoloji”nin temsilcilerinin kültür analizlerinde de rastlanmaktadır. Bunun örneği aşağıdaki şıklardan hangisinde görülmektedir?


Talcott Parsons'ın maddi güçlerle kültür arasındaki ilişkiyi, birleşik görgül
dünyanın analitik düzeyleri üzerinden kavramsallaştırması.

Mary Douglas'ın özellikle bir topluluktaki temizlik ve kirlilik kavramları üzerine olan algı ve inançların, kültür örüntüsüyle ilgili olduğunu savunması.

Robert K. Merton’ın, bütünleşmenin sağlanabilmesi için, norm ve değerlerin taşıdıkları önem ile kültürel hedefler ve kurumsal araçlar üzerinde durması.

Robert K. Merton'ın, bilimin kültürel amacının yarar sağlayan yanından ziyade, doğru ve iyiye götürmesi oranında değerlendirildiğini savunması.

Weber'in, paylaşılan değerler bütünü olarak kültürün, yeniden yaratıldığını belirtirken, öznel anlamlarını ve aktif olarak eylemlerini kontrol eden bireyleri fail olarak değerlendirmesi.


Yanıt Açıklaması:

Durkheim’ın işlevselci bakış açısına, “Simgesel ve Yorumsamacı Antropoloji”nin temsilcilerinin kültür analizlerinde de rastlanmaktadır. Bunun örneği, Mary Douglas'ın özellikle bir topluluktaki temizlik ve kirlilik kavramları üzerine olan algı ve inançların, kültür örüntüsüyle ilgili olduğunu savunmasıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum