Kültür Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #951520

Aşağıdakilerden hangisi Soğuk savaş döneminin yarattığı etkilerden biri değildir?


Berlin Duvarı

Siyasi Gerginlik

Nükleer Tehdit

Sosyalist kamplaşma

Yeniden yapılandırma


Yanıt Açıklaması:

1980’lerden sonra dünyada meydana gelen büyük değişimler, dönüşümler bize nereye doğru gittiğimizi çok yeterli olmasa da göstermekte, en azından gözlemlerde bulunmamıza yaramakta ve 21. yüzyıla dair veriyi de içinde tutmaktadır. Bu nedenle, son 30 yıllık zaman dilimi, doğru bir yön bulabilmemiz açısından çok önemli görülmektedir.
Bu anlamda son 30 yılın en belirleyici faktörlerinden birisi kuşku yok ki Soğuk Savaş’ın sona ermesidir. Yaklaşık 40 yıl devam eden bu sürecin yaratmış olduğu gerginlik, nükleer tehdit, sosyalist ve kapitalist kamplaşma, dünyayı önemli derecede etkilemiştir. 80’li yıllardan itibaren SSCB ve Doğu Bloğu ülkelerinin geçmişten gelen ekonomik refah, özgürlük ve teknoloji sorunlarının çözümünde yeterince gelişmeler kaydedememesi, üstelik SSCB’nin bunlara eklenen başarısız bir Afganistan deneyimi, sonuçta SSCB’yi zor bir duruma sokmuştu. Bu zor koşullarda (1985) iktidara gelen Mihail Gorbacov, Glasnost (açıklık-şeffaflık) ve Perestroika (yeniden yapılandırma) politikalarıyla hızlı bir reform sürecini başlatır.

1989’a gelindiğinde Doğu Avrupa’da komünist iktidarlar ardı ardına yıkılır. Eski Halk Cumhuriyetleri çoğul demokratik seçim sistemini benimserler. Yine aynı yıl, Demokratik Almanya Cumhuriyeti, Doğu Alman vatandaşlarının yoğun tepkisi ve yurt dışına göçü karşısında, Berlin Duvarı’nın 28 yıllık tarihine son verilerek yıkılması Dünya Tarihinde yeni bir dönemin, hatta yeni bir yüzyılın başlangıcı olarak görülür. Berlin Duvarı, inşa edildiğinden beri, aynı kentin insanları arasına konulmuş gerçek bir sınır ve engelin sembolü olmuştu. Batıya geçmek isteyen çok sayıda insan canından olmuş ya da cezaevine atılmıştı. Duvar, acılı ayrılıkların duvarıydı. Bu nedenle de yıkılması gerçek bir özgürlük sembolüne dönüştürüldü.
Bugün de özgürlüğe olan bağlılığı unutmamak ve bu inancı diri tutmak için kutlamalar yapılmakta, yaşanan önemli bir olay olarak hafızalarda yaşatılmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum