Kültür Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #951485

Aşağıda verilenlerden hangisi Babil kültürüne aitdir?


Tanrı ile kral kavramı birbirinden ayrılmıştır.

Zigguratlar, hem okul, hem tapınak, hem rasathanedir.

Anadolu’da ticaret kolonileri kurmuşlardır.

Tanrı krallar, kendileri için Nil’in batısına büyük mezarlar inşa ettirmişlerdir.

İlk yazılı kanunları yapmışlardır.


Yanıt Açıklaması:

Babiller küçük krallıkları yeniden bir araya getirerek Mezopotamya’da yeni bir birlik oluşturmuşlardır. Kral Hammurabi Kanunları yazılı olarak kayda alınmış ilk devlet yasalarıdır. Hammurabi, fatih, diplomat ve yasa koyucudur.

Asurlular, Eski Asur krallığı döneminde Anadolu’da ticaret kolonileri kurmuşlardır.

Arap bölgesinden gelen yeni bir halk olan Akadlar, Sümerlerin egemenliğine son vermişler, ama Sümerlerden pek farklı bir kültür yaratmamışlardır. Kent planlamaları Sümerlerden biraz farklıdır. Tanrı ile kral kavramı birbirinden ayrılmıştır. Dini işler tümüyle ruhani gruba bırakılmıştır. Kral kanun yapıcıdır. Devlet sisteminin kurucusu ve denetleyicisidir.

SÜMERLER: Orta Asya’dan ve Doğu’dan geldiklerine dair tezler de vardır. Gerek yazı, dil, tıp, astronomi, matematik gerekse din, fal, büyü ve mitoloji gibi alanlarda ilk öne çıkan bir toplumdur. Zigguratlar, hem okul, hem tapınak, hem rasathanedir.

Mısır Firavunları, hem kral, hem de güneşin oğludur. Aşağı ve Yukarı Mısır’a hâkim olanları, her iki ülkenin tacını üst üste takarlardı. Eski İmparatorluk (M.Ö. 3000-M.Ö. 2000) piramitler dönemidir. Tanrı krallar, kendileri için Nil’in batısına büyük mezarlar inşa ettirmişler ve piramitlerin inşası için her türlü güç ve olanakları kullanmışlardır. Ölümden sonraki hayatı simgeleyen bu yapıtlar, mumyalanan Firavunun gücünü de sergiler.

Yorumlar
  • 0 Yorum