Kültürel Miras Mevzuatı Deneme Sınavı Sorusu #1356159

İngiltere’nin, tarihi anıt, çevre ve yerleşmelerin korunup değerlendirilmesi konusunda aşağıdakilerden hangisi söylenemez?


1753 tarihli ‘Tarihi Binalar ve Eski Anıtlar Yasası’ ile ‘Tarihi Binalar Konseyi’ kurulmuş, korunması öngörülen yapıların bakımı ve onarımı için parasal yardım sağlanmıştır.

1882 yılında koruma ile ilgili ilk yasa olan ‘Eski Anıtları Koruma Yasası’ çıkarılmıştır.

1979’da ‘Eski Anıtlar ve Arkeolojik Alanlar Yasası’ ile arkeolojik alan fikri ortaya konmuştur.

1877’de İngiliz ‘Arts and Crafts’(Sanatlar ve Zanaatlar) akımının öncüsü W. Morris’dir.

Yerel yönetimlere ve Bayındırlık Bakanlığına eski eserleri koruma görevi verilmiş; eski eserlere zarar verenlere para ve hapis cezası öngörülmüştür.


Yanıt Açıklaması:

İngiltere’de 1944’te ve 1947’de yürürlüğe giren ‘Şehir ve Kır Planlama’ yasaları ile mimari ve tarihsel yönden önemi olan yapıların korunması için geniş kapsamlı listeler hazırlanması öngörülmüş, yapıların izinsiz değiştirilmesi ve yıkımı yasaklanmıştır. 1953 tarihli ‘Tarihi Binalar ve Eski Anıtlar Yasası’ ile ‘Tarihi Binalar Konseyi’ kurulmuş, korunması öngörülen yapıların bakımı ve onarımı için parasal yardım sağlanmıştır. Aynı şekilde 1962 tarihli ‘Yerel Yönetimler (Tarihi Yapılar) Yasası’ ile de tarihi eserlerin korunması için ilgili bakanlıkça parasal destekte bulunulmasına karar verilmiştir. 1967 yılında çıkarılan bir diğer yasa, yerel yönetimleri tarihi ve mimari değeri olan alanları saptayıp denetlemekle görevlendirmiş ve planlamaya ‘Koruma Alanı’ kavramını sokmuştur.

Yorumlar
  • 0 Yorum