Kültürel Miras Mevzuatı Deneme Sınavı Sorusu #1268824

ICOMOS ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


dünyanın tarihi anıt ve sitlerinin korunması için UNESCO bünyesinde 1965 yılında kurulmuş bir konseydir.

Ulusal nitelikte hükümetler dışı bir örgüttür.

Doğal ve kültürel değerlerin korunmasında UNESCO’nun baş danışmanıdır.

28 adet uluslararası bilimsel komitesiyle kültürel çevrenin korunması, onarımı ve yönetimi konularında uluslararası standartlar oluşturmaktadır.

Dünya Miras Listesinde yer alacak kültürel varlıkların adaylık başvurularının ön incelemesi ICOMOS tarafından yapılmaktadır.


Yanıt Açıklaması:

ICOMOS dünyanın tarihi anıt ve sitlerinin korunması için UNESCO bünyesinde 1965 yılında kurulmuş, uluslararası nitelikte hükümetler dışı bir örgüttür. Bugün 100’den fazla ülkede ulusal komitelerle temsil edilmektedir. ICOMOS bu kimliğiyle doğal ve kültürel değerlerin korunmasında UNESCO’nun baş danışmanıdır. Dünya Miras Listesinde yer alacak kültürel varlıkların adaylık başvurularının ön incelemesi ICOMOS tarafından yapılmakta ve UNESCO’ya öneriler götürülmektedir. ICOMOS, 28 adet uluslararası bilimsel komitesiyle kültürel çevrenin korunması, onarımı ve yönetimi konularında uluslararası standartlar oluşturmaktadır. Bu standartların bir bölümü Genel Kurul Toplantılarında tartışılarak, “karta” adı altında uluslararası tüzüklere ya da ICOMOS İlkeleri'ne dönüştürülmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum