Kültürel Miras Mevzuatı Deneme Sınavı Sorusu #1281319

Aşağıdakilerden hangisi Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün görevleri arasında değildir?


Yurdumuzdaki korunması gerekli taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarının arkeolojik araştırma ve kazılarla açığa çıkarılmasını, korunmasını, değerlendirilmesini ve tanıtılmasını sağlamak, bozulmasını ve yurt dışına kaçırılmasını önleyici önlemleri almak.

23 Mayıs 1992 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından imzalanması uygun bulunan "Dünya Kültürel ve Doğal Mirasın Korunmasına Dair Sözleşme" gereği UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan kültür varlıkları ile ilgili işleri yürütmek.

Gerekli görülen yerlerde müzeler, rölöve ve anıtlar müdürlükleri, restorasyon ve konservasyon laboratuvarları kurulmasını önermek ve bunların işleyişlerini düzenlemek ve yürütmek, özel müzelerin kurulmasına rehberlik etmek, desteklemek ve belirli esaslar çerçevesinde bunları kontrol altında bulundurmak.

Ulusal sınırlarımız dışında kalan, korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarını tespit etmek, karşılıklı kültürel anlaşmalar ve kültürel değişim programları çerçevesinde bunların bakım ve onarımlarını sağlayıcı önlemleri almak.

Müzelerin geliştirilmesi, korunması gerekli kültür varlıklarının bakımı ve restorasyonu
konularında gerekli önlemleri almak ve uygulamak.


Yanıt Açıklaması:

B şıkkında verilen bilgi görev tanımı bakımından doğru, ancak tarih bakımından yanlıştır. Zira "Dünya Kültürel ve Doğal Mirasın Korunmasına Dair Sözleşme" 23 Mayıs 1992 tarihinde değil, 23 Mayıs 1982 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından imzalanmıştır. Buna göre doğru cevap B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum