Kültürel Miras Mevzuatı Deneme Sınavı Sorusu #1356147

I. Eshab-ı Kehf Mağaraları - Sanat Değeri II. Beypazarı konut dokusu - Enderlik değer III. Divriği Ulu Camisi ve Darüşşifası - Teklik Değeri IV. İzmir Saat Kulesi - Kimlik Değeri Yukarıda verilen kültür varlıklarının sahip olduğu değer ve örnek eşleştirmelerinden hangileri doğrudur?


I-II

II-III

I-III

II-IV

III-IV


Yanıt Açıklaması:

Eshab-ı Kehf Mağaraları, mitolojinin mekana yansımasının tipik örnekleridir, bu nedenle mitolojik değere sahiptir. Beypazarı konut dokusu, geleneksel yaşam, yapım sistemi ve malzemesi gibi geleceğe ait özellikleri yansıttıkları için geleneksel değere sahiptirler ve Anadolu'da benzer nitelikte yerleşimler olduğu için enderlik değeri yoktur. 

Divriği Ulu Camisi ve Darüşşifası, Selçuklu döneminde Mengüçlü Beyliğinden Ahmet S¸ah ve Melike Turan tarafından başkentleri Divriği'de yaptırılmıştır. Yapım tarihi 1228-1229'dur. Caminin yapımında mimar ve sanatkar olarak Ahlatlı Hürremşah ve Tiflisli Ahmet çalışmıştır . Yapının gerek portal gerekse üst yapı (tonoz) süslemeleri eşsizdir ve Anadolu Sanatının en üst düzey taş süslemeleri arasında sayılır. Bu nedenle teklik/benzersizlik değeri vardır. Kentlerin belirli bölgelerinde toplumsal belleğe yer etmiş yapıların kimlik değeri vardır. İzmir'de Konak semtinin simgesi haline gelen Saat kulesinin bu nedenle kimlik değeri vardır.

Yorumlar
  • 0 Yorum