Kurum Kültürü Deneme Sınavı Sorusu #1249325

Kontrol odaklı davranış kalıbı gösteren birey hangi kurumsal davranış türüne girmektedir?


Dışşsal Açıdan,

Ekonomik Duruş,

İçsel Açıdan,

Özyeterlilik,

Risk Alma,


Yanıt Açıklaması:

Kurumsal davranış; bir kurumda çalışan birey ve grupların tepki, karar ve davranışlarını kapsamaktadır ancak kurumsal davranışın kapsamı kurum içiyle sınırlı değildir. Hem çalışanların düşüncelerini, davranış biçimlerini ve tepkilerini hem de kurumun etkileşim ortaklarına karşı geliştirdiği davranışları kapsayan kurumsal davranış türlerini iki ana grupta incelemek doğru olacaktır.

İÇSEL açıdan kurumsal davranış kontrol odağı, öz saygı, öz yeterlik, öz izleme, narsisizm, Makyavelizm, risk alma, A tipi kişilik, proaktif kişilik ve dogmatik–yetkeci kişilik olarak incelenirken DIŞSAL açıdan da ekonomik davranış, toplumsal davranış, siyasi davranış, bilgilendirme davranışı ve kalite davranışı olmak üzere beş ayrı grupta incelenmektedir. 

Kontrol odağı, bireyin yasadığı olayların kendi kontrolünde olup olmadığına dair beslediği inançtır. Kontrol odağı, içsel ve dıssal olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Kısaca içseller olarak anılan içsel kontrol odağı yüksek bireyler, yaşadıkları tüm olayları kendilerinin belirlediklerine, başka bir deyişle kendi kaderlerini kendilerinin belirlediklerine inanmaktadırlar. Uzun yasamayı sağlıklı beslenme, düzenli spor yapma, sigara içmeme gibi olumlu davranışlar sergileyerek kendilerinin kontrol edebileceklerini düşünmektedirler. Başarısızlık durumunda hatayı kendilerinde aramaktadırlar. Dışsallar olarak anılan dışsal kontrol odağı yüksek bireyler ise baslarına gelen olayların şans, talih, alınyazısı, kader
ya da başkaları gibi dışsal faktörler tarafından belirlendiğine inanmaktadırlar. Yasanacak ömrün alın yazısı ya da kadere bağlı olduğunu, kendi ellerinden bir şey gelmeyeceğini düşünmektedirler. Başarısızlığı çevre şartlarına bağlama eğilimindedirler. İs yaşamında da daha az is tatmini duymakta ve daha fazla devamsızlık yapmaktadırlar.

Yorumlar
  • 0 Yorum