Laboratuvar Hayvanlarını Yetiştirme ve Sağlığı Deneme Sınavı Sorusu #382118

Uluslararası Sağlık Örgütü Hastalıkları Kontrol ve Koruma Merkezi tarafından farklı biyogüvenlik seviyelerine göre belirlenmiş laboratuvar tiplerine ilişkin verilen bilgilerden hangisi doğru değildir?

 


Biyogüvenlik seviyesi 1 (BGS-1) laboratuvar; insan ve çevreye en az tehlike arz eden, deney hayvanlarında iyi bilinen ajanlar ile yapılan çalışmalar için uygundur.           

 

Biyogüvenlik seviyesi 2 (BGS-2) laboratuvar; insan ve çevreye orta derecede tehlike oluşturabilecek etkenler ile enfekte olmuş laboratuvar hayvanlarını içeren çalışmalar için kullanılan temel laboratuvardır.

 

Biyogüvenlik seviyesi 3 (BGS-3) laboratuvar; aerosol yani gaz halindeki duman, sis, sprey gibi partiküller yoluyla bulaşan, ölümcül hastalığa neden olabilecek potansiyelde, bilinen doğal veya ekzotik ajanlarla enfekte laboratuvar hayvanları çalışmaları için uygundur.

 

Biyogüvenlik seviyesi 4 (BGS-4) laboratuvar; insan ve hayvanlarda aşısı ve tedavisi olmayan tehlikeli ve ölümcül enfeksiyonlara yol açan, korunma önlemleri bilinmeyen, aerosol yolla bulaşma riskleri çok yüksek olan ekzotik ve tehlikeli ajanlarla enfekte olmuş hayvanlarla yapılan çalışmalarda kullanılır.

 

Biyogüvenlik seviyesi 3 (BGS-3) laboratuvarlarda çıkışta duş alınmalı, pozitif basınçlı kendiliğinden solunum cihazlı elbise kullanılmalı, sınıf III biyogüvenlik kabini kullanılmalı, ayrı bir havalandırma tesisatı yapılmalıdır.

 


Yanıt Açıklaması:

Biyogüvenlik seviyesi 4 (BGS-4) laboratuvarlarda önceki 3 seviyeye ait laboratuvarlarda olması gerekenlere ek olarak giriş-çıkışlarda kıyafet değiştirilmeli ve çıkışta duş alınmalı, pozitif basınçlı kendiliğinden solunum cihazlı elbise kullanılmalı, sınıf III biyogüvenlik kabini kullanılmalı, ayrı bir havalandırma tesisatı yapılmalıdır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum