Lobicilik Ve Halkla İlişkiler Deneme Sınavı Sorusu #1030003

Sigaranın yarattığı maddi ve manevi olumsuz etkilerini önleyebilme amacıyla 1995 yılında DSÖ’nün “Sigarasız Bir Dünya İçin Elele” (United for a Tobacco-Free World) sloganı paralelinde Türkiye’de Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK) kurulmuştur. SSUK’nın kurulduğu yıllarda ilk ve temel hedefi Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Yasa Tasarısının TBMM Genel Kurulunda görüşülmesinin sağlanması olmuştur. 4207 sayılı Kanun, SSUK’nın yürüttüğü lobicilik çabalarıyla yasalaşmış ve 26 Ekim 1996 tarihli ve 22829 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Yukarıda bahsi geçen lobicilik faaliyetleri aşağıdakilerden hangi lobicilik yöntemiyle gerçekleştirilmiştir?


Doğrudan Lobicilik

Sosyal Lobicilik

Halka Dayalı Lobicilik

Başkan tarafından yürütülen Lobicilik

Dolaylı lobicilik


Yanıt Açıklaması:

Sigaranın yarattığı maddi ve manevi olumsuz etkilerini önleyebilme amacıyla 1995 yılında DSÖ’nün “Sigarasız Bir Dünya İçin Elele” (United for a Tobacco-Free World) sloganı paralelinde Türkiye’de Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK) kurulmuştur. SSUK’nın kurulduğu yıllarda ilk ve temel hedefi Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine
Dair Yasa Tasarısının TBMM Genel Kurulunda görüşülmesinin sağlanması olmuştur. 4207 sayılı Kanun, SSUK’nın yürüttüğü lobicilik çabalarıyla yasalaşmış ve 26 Ekim 1996 tarihli ve 22829 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.4207 sayılı Kanun, SSUK’nın yürüttüğü lobicilik çabalarıyla yasalaşmış ve 26 Ekim 1996 tarihli ve 22829 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yasanın yürürlüğe girmesinden sonraki dönemde de SSUK, yasa hükümlerinin hayata geçirilmesi amacı ile çeşitli lobi faaliyetlerinde bulunmuş, yasanın kabul edilişinin birinci yıldönümünde Sigara ve Sağlık Ulusal Kongresi düzenlenmiştir. Halka dayalı lobicilik çerçevesinde tütün ürünlerinin zararlarının önlenmesi ve tütün kontrolünün toplumun her kesimi tarafından desteklendiğinde başarıya ulaşacağı misyonundan hareketle SSUK çatısı altında 40’dan fazla resmi (Yeşilay gibi) ve sivil kuruluşu (Sigara İle Savaşanlar Derneği gibi) temsil edilir hâle gelmiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum