Lojistik Planlama Ve Modelleme Deneme Sınavı Sorusu #977574

Saaty (1980, 1986) tarafından geliştirilen Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP) için aşağıdakilerden hangisi doğru bir ifade değildir?


Çok ölçütlü karar verme problemleri için kullanılan bir tekniktir.

AHP genel olarak bir seçim ve önceliklendirme aracı olarak kullanılmaktadır.

Seçenekler olmaksızın sadece ele alınan problemin önemli ölçütlerini ağırlıklandırmak amacıyla da kullanılabilir.

Filo karması belirleme probleminde, hangi araç türünden filoda ne oranda olması gerektiği bir AHP modeli ile belirlenebilir.

Depodan çıkan araçların müşteriye gittikten sonra depoya geri dönmediği durumda, belirli kısıtlar altında toplam maliyeti enküçükleyecek her bir türden optimum araç sayısını açıklayabilir.


Yanıt Açıklaması:

Sınırlı sayıdaki seçeneğin birden fazla ölçüt temelinde seçimini sağlayan çeşitli çok ölçütlü karar verme teknikleri bulunmaktadır. Saaty (1980, 1986) tarafından geliştirilen Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP), çok ölçütlü karar verme problemleri için kullanılan bir tekniktir. AHP genel olarak bir seçim ve önceliklendirme aracı olarak kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra, geliştirilen bir AHP modeli, seçenekler olmaksızın sadece ele alınan problemin önemli ölçütlerini ağırlıklandırmak amacıyla da kullanılabilir. Bu ünitede ele alınan filo karması belirleme probleminde, hangi araç türünden filoda ne oranda olması gerektiği bir AHP modeli ile belirlenebilir. Her bir filo türünde, filo karması bir AHP modeli ile belirlenebilir. İzleyen bölümde örnek olarak demiyolu taşımacılığında filo karmasının belirlenmesi için bir AHP modelinin nasıl kurulacağı ele alınmıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum