Lojistik Planlama Ve Modelleme Deneme Sınavı Sorusu #1050859

Yukarıda verilen ve Çinli Postacı Problemi'nin matematiksel modelinde ki kısıtlardan biri olan ifade aşağıdaki işlevlerden hangisini sağlamaktadır?


Toplamdaki maliyetin veya kat edilecek yolun küçükleneceğini

Bir düğüme giriş ve çıkış sayısının arasındaki farkı bulma işlevini sağlamayı

Değişkenlere dair işaret kısıtını oluşturmayı

Tur devamlılığını sağlamak

Düğüme giriş ve çıkış noktarının neresi olduğunu


Yanıt Açıklaması:

Çinli postacı probleminin matematiksel modeli anlaşılması kolaydır, yönlü ve yönsüz serimde kullanılabilir. Ama elde edilen çözüm sonucundan turun nasıl olduğunu anlamak için çözümü incelemek gerekir. Matematiksel modeli şöyledir: Kümeler ve indisler: I=J={1,2,3,…,n} düğümler kümesi, (1 numaralı düğüm gezginin çıkış ve dönüş yaptığı merkezdir).

Karar değişkenleri: Xij: (i-j) ayrıtından geçiş sayısı z: amaç fonksiyonu değeri Parametreler: Cij: i’den j’ye geçişin değeri (Bu değer mesafe veya maliyet olabilir) Model:

Modelin amaç fonksiyonu (1), toplamdaki maliyetin veya kat edilecek yolun en küçükleneceğini ifade eder. Modelin ilk kısıtı olan (2) nolu ifade, her bir düğüme giriş ve çıkış sayısının eşit olması gerektiğini gösterir. Bir diğer ifade ile bu kısıt tur devamlılığını sağlar. (3) nolu ifade her bir ayrıttan en az bir kere geçilmesini garantiler. (4) nolu ifade ise değişkenlere dair işaret kısıtlarıdır. Bu modelde xij değişkenlerinin tamsayı değer alması gereken değişken olarak tanımlanmış olmasına dikkat ediniz. Bu model yönlü veya yönsüz bütün serimlerde uygulanabilir. Ama elbette bir çözümün bulunabilmesi için yönlü serimde her bir düğüme en az bir giriş ve bir çıkışın olması gerekir. Aksi hâlde zaten bir çözüm bulunamaz. Model seyrek ve tam bağlı serimde de kullanılabilir. Doğru cevap D'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum