Lojistikte Teknoloji Kullanımı Deneme Sınavı Sorusu #990187

Aşağıdakilerden hangisi araç takip sistemleri kullanmanın getireceği avantajlardan birisi değildir?


Sürüş Standartları

Etkili ve Hızlı İletişim

Ürünlerin sağlam teslim edilmesi

Sigorta İçin Doğru Raporlama

Zaman Çizelgelerinin Kontrolü


Yanıt Açıklaması:

Araç Takip Sistemi Kullanmanın Getireceği Avantajlar
İşletmelerde araç takip sistemi kullanımının, verimlilik artışı, etkin yönetim ve maliyet avantajı gibi pek çok getirisi vardır. Böyle bir sistemin uygulanmaya başlanması ile operasyon maliyetleri azaltılabilir, müşteriye daha kaliteli hizmet sunulabilir, hem sürücü hem de yük için daha geniş güvenlik önlemleri alınabilir.
Tüm teknolojik imkanlar gibi, araç takip sistemleri de, kendi başlarına bir sihirli değnek değildir. Hem araç sürücülerinin, hem de operatörlerin, sistemi kullanmak konusunda bilinçli ve istekli olmaları gerekir. Dikkatli, profesyonel bir şekilde seçilmiş ve kurulmuş bir araç takip sisteminin kullanımı ile elde edilecek faydalardan bazıları aşağıdaki gibi özetlenebilir. Bu maddeler genel konular olup, işletmelere ve kullanıma göre çok farklı faydalar sağlamakta mümkündür.
• Etkili ve Hızlı İletişim: Araç takip sistemi, merkez ve araç arasında kesintisiz ve kolay iletişim imkanı sunar. Merkezdeki operatör, rotadaki değişiklikler, yol ve hava durumu, teslimat bilgileri gibi çok çeşitli bilgiyi hızlı ve ucuz şekilde araca iletebilir. Aynı şekilde, araç sürücüsü de, kaza, teslimat problemi gibi karşılaştığı olayları anında merkeze iletebilir.
• Sürekli ve Kapsamlı İzleme: Gelişmiş araç takip sistemleri, sadece aracın konum ve hız bilgisini iletmekle kalmaz, aynı şekilde, araçtan aldığı bilgileri de merkeze iletebilir. Elektrik aksamında meydana gelen arıza, motor kullanımı, aracın rölantide beklemesi, vites değişimleri gibi araçtan alınan pek çok bilgi merkeze iletilir. Bu şekilde seyir güvenliği sağlandığı gibi, aracın da istenmeyen şekilde kullanılmasının önüne geçilmiş olur.
• Zaman Çizelgelerinin Kontrolü : Sefer sırasında, aracın yükleme - boşaltma noktalarına giriş - çıkışlarının doğru şekilde takip edilebilmesi, operasyonel olarak önemli bir avantaj sağlar. Sefer planlamacıları, beklemeleri de göz önüne alarak sefer planlarını daha iyi bir şekilde oluşturabilir, bu şekilde araçların sürekli sefer halinde olmaları garanti edilebilir.
• Sigorta İçin Doğru Raporlama: Sefer sırasında, hız, konum, aracın durumu gibi bilgiler, anlık ve doğru şekilde alınabileceği için, herhangi bir sigorta işleminde, yanlış rapor hazırlanmasının önüne geçilir.
• Doğru Faturalama: Sefer sırasında aracın gerçekten gitmesi gereken rota üzerinde gidip gitmediği, verilen teslimat zamanlarına uygun hareket edip etmediği, sürücünün aracı gereğinden hızlı ve devirli şekilde kullanıp kullanmadığı gibi bilgiler, araç takip sistemi ile elde edileceğinden, nakliye maliyetleri, demoraj (bekleme) ve gecikme cezaları, doğru bir şekilde hesaplanabilir.
• Sürüş Standartları: Günümüzde hemen hemen tüm lojistik şirketleri, sürücülerin yolda güvenli araç kullanmaları için çeşitli kurallar koymakta ve yol güvenlik önlemleri almaktadır. Araçların arka kısımlarında “Lütfen sürücü hatalarını .... no’lu telefona bildirin” şeklinde yazılar görmek mümkündür. Araç takip sistemleri ile sürücülerin tüm hareketleri gözlenebildiği için işletme standartlarına uygunluk kolay bir şekilde takip edilebilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum