Lojistikte Teknoloji Kullanımı Deneme Sınavı Sorusu #990373

Aşağıdakilerden hangisi GPS tabanlı araç takip sistemlerinin özelliklerinden birisi değildir?


Ölçme ve raporlama

Yön ve hız takibi

Mesajlaşma

Gerçek zamanlı araç izleme

Sistemin kullanılabilmesi için bir cep telefonu olması


Yanıt Açıklaması:

GPS Tabanlı Araç Takip Sistemlerini Özellikleri

GPS Tabanlı Araç Takip Sistemleri, teknolojik olarak ele alındığında, uydu sistemi, alıcıları ve karmaşık merkezi kontrol yazılımları ile en gelişmiş araç takip yönetimidir. Buna rağmen her geçen gün daha da fazla gelişme kaydetmektedir. Bu sistemler, ufak ayrıntılarda farklılaşmakla birlikte, genel hatlarıyla kullanıcılara benzer özellikler sunar.

  • Gerçek zamanlı araç izleme: Uydu aracılığıyla alman veriler ile aracın herhangi bir zamanda nerede olduğu belirlenebilir.
  • Rota oluşturma: Sistemin kullandığı sayısal harita üzerinde aracın rotası kolaylıkla çizilebilir. Gelişmiş hesaplama yöntemleri ile, başlangıç ve bitiş noktaları arasındaki en kısa rota sistem tarafından otomatik olarak çizilebilir. Rota takibi : Sefer çıkacak bir aracın rotası, sayısal harita üzerinde işaretlenerek sistemin bu rota haricinde sinyal alması, yani aracın rotasının dışına çıkması durumunda uyarı vermesi sağlabilir.
  • Yön ve hız takibi : Sisteme gelen konum bilgileri, sürekli olarak önceki bilgiler ile karşılaştırılarak, çeşitli hesaplama yöntemleri ile aracın hangi yöne gittiği ve hızı belirlenebilir.
  • Mesajlaşma : Araç takip kitleri, çeşitli iletişim yöntemleri ile, merkez ve araç arasında mesaj iletimini sağlayabilir.
  • Nokta giriş çıkış takibi : Sayısal harita üzerinde, belirli noktalar (yükleme boşaltma yapılacak yerler) tanımlanarak, aracın bu noktalara yaklaşması ya da bu noktaya giriş yapması durumunda uyarı verilmesi sağlanabilir. Ancak bu işlem için mutlaka en az bir defa, noktaların koordinatlarının belirlenmesi ve sisteme tanıtılması gerekir.
  • Ölçme ve raporlama : Sistemden gelen verilerin kullanılması ile aracın toplam kat ettiği kilometre, çalışma süresi, durma süresi gibi pek çok farklı ölçüm yapılabilir. Yine sistemin veri kaydetme özelliği sayesinde, geçmişe dönük olarak raporlamalar alınabilir.
Yorumlar
  • 0 Yorum