Mahalli İdareler Maliyesi Deneme Sınavı Sorusu #919458

1982 Anayasası’nın “Mahalli İdareler” başlığını taşıyan 127. maddesi içerisinde yer alan aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


Mahalli İdareler; il, belediye veya köy halkının mahalli müşterek ihtiyaçlarını karşılamak üzere kuruluş esasları kanunla belirtilen ve karar organları gene kanunla gösterilen, seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan kamu tüzel kişileridir.

Mahalli idarelerin kuruluş ve görevleri ile yetkileri, yerinden yönetim ilkesine uygun olarak kanunla düzenlenir.

Mahalli idarelerin seçimleri, Anayasa’nın 67. maddesindeki esaslara göre üç yılda bir yapılır. Kanun, büyük yerleşim merkezleri için özel yönetim biçimleri getirebilir.

Mahalli idarelerin seçilmiş organlarının, organlık sıfatını kazanmalarına iliş­kin itirazların çözümü ve kaybetmeleri konusundaki denetim, yargı yolu ile olur.

Merkezi^ idare, mahalli idareler üzerinde, mahalli hizmetlerin idarenin bütünlüğü ilkesine uygun şekilde yürütülmesi, kamu görevlerinde birliğin sağlanması, toplum yararının korunması ve mahalli ihtiyaçların gereği gibi karşılanması amacıyla kanunda belirtilen esas ve usuller dairesinde idari vesayet yetkisine sahiptir.


Yanıt Açıklaması:

Mahalli idarelerin seçimleri, Anayasa’nın 67. maddesindeki esaslara göre üç yılda değil beş yılda bir yapılır. Bu durumda bu seçenek yanlış olduğundan doğru cevap C’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum