Mahalli İdareler Maliyesi Deneme Sınavı Sorusu #1053378

Belediye meclisi başkanlık divanı ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?


Başkanlık divanında boşalma olması durumunda kalan süreyi tamamlamak üzere yeni üye seçilir.

Belediye meclisi, seçim sonuçlarının ilanını takip eden yedinci gün belediye başkanının başkanlığında kendiliğinden toplanır.

Seçim sonuçlarının ilanını takip eden beşinci gün seçilen başkanlık divanı üyeleri ilk üç yıl görev yapar.

Seçim sonuçlarının ilanını takip eden beşinci gün toplanan meclis, üyeleri arasından açık oyla meclis birinci ve ikinci başkan vekili ile en az iki kâtip üyeyi seçer.

Yıllık faaliyet raporunun görüşüldüğü meclis toplantısı belediye başkanının başkanlığında yapılır.


Yanıt Açıklaması:

Belediye meclisi, seçim sonuçlarının ilanını takip eden beşinci gün belediye başkanının başkanlığında kendiliğinden toplanır. Meclis bu toplantıda, üyeleri arasından gizli oyla meclis birinci ve ikinci başkan vekili ile en az iki kâtip üyeyi ilk iki yıl için görev yapmak üzere seçer. İlk iki yıldan sonra seçilecek başkanlık divanı yapılacak ilk mahalli idareler seçimlerine kadar görev yapar. Başkanlık divanı seçimi üç gün içinde tamamlanır. Meclise belediye başkanı, katılamaması durumunda meclis birinci başkan vekili, onun da katılamaması durumunda ikinci başkan vekili başkanlık eder. Ancak yıllık faaliyet raporunun görüşüldüğü meclis toplantısı meclis başkan vekilinin başkanlığında yapılır. Başkanlık divanında boşalma olması durumunda kalan süreyi tamamlamak üzere yenisi seçilir. Cevabımız A seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum