Mali Analiz Deneme Sınavı Sorusu #998225

  1. Finansal durumunu, faaliyet sonuçlarını, finansal performansını ve finansal yönden gelişimini değerlendirebilmek
  2. Gelişme yönünü ve büyüklüğünü öngörebilmek
  3. Geleceğe yönelik tahminlerde bulunabilmek
  4. Finansal tablolarda yer alan kalemler arasındaki ilişkileri ve bunların zaman içerisinde gösterdiği eğilimleri incelemek

Yukarıdakilerden hangileri mali analiz kapsamında yürütülen analitik uygulamalardır?


I ve II

I, II ve III

II, IV ve V

I, III, IV ve V

I, II, III, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Mali analiz, bir işletmenin finansal durumunu, faaliyet sonuçlarını, finansal performansını ve finansal yönden gelişimini değerlendirebilmek, gelişme yönünü ve büyüklüğünü öngörebilmek, geleceğe yönelik tahminlerde bulunabilmek için finansal tablolarda yer alan kalemler arasındaki ilişkilerin ve bunların zaman içerisinde gösterdiği eğilimlerin incelenmesini gerektirir.

Gerek temel finansal tablolar gerekse ek finansal tablolar işletmelerin iktisadi ve mali yapıları, faaliyet sonuçları, nakit akışları, fon akışları, özkaynaktaki değişmeler vb. konularda işletmeyle ilgili karar vericiler açısından önemli bilgiler sağlarlar. Bu finansal tablolarda yer alan veriler üzerinden yapılacak bazı analitik uygulamalar işletmeyle ilgili finansal yorum ve değerlendirmeler açısından daha anlamlı ve yararlı sonuçlar alınmasına katkıda bulunur. Bu analitik uygulamalar mali analiz kapsamında yürütülür.  Mali analiz, bir işletmenin finansal durumunu, faaliyet sonuçlarını, finansal performansını ve finansal yönden gelişimini değerlendirebilmek, gelişme yönünü ve büyüklüğünü öngörebilmek, geleceğe yönelik tahminlerde bulunabilmek için finansal tablolarda yer alan kalemler arasındaki ilişkilerin ve bunların zaman içerisinde gösterdiği eğilimlerin incelenmesini gerektirir. Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi seçeneklerde yer alan uygulamaların tümü mali analiz kapsamında yürütülen analitik uygulamalardır, dolayısıyla doğru cevap E’dir. Finansal analist finansal tabloları hem işletmenin geçmişte yürüttüğü faaliyetlerinin sonucu olarak işletmenin başarımını değerlemek, hem de gelecekteki başarımının ne olacağını tahmin etmek için inceler.

 

Yorumlar
  • 0 Yorum