Mali Analiz Deneme Sınavı Sorusu #998203

  1. Direkt İlkmadde Giderleri
  2. Direkt İşçilik Giderleri
  3. Genel Üretim Giderleri
  4. Fon Kaynakları ve Bunların Kullanıldığı Alanlar
  5. Net Çalışma Sermayesi Değişimi

Yukarıdakilerden hangileri ek finansal tablolar kapsamındaki Satışların Maliyeti Tablosunda yer alan ve satışların maliyeti kaleminin detayını gösteren unsurlardandır?


I, II ve III

I, IV ve V

II, III ve IV

III, IV ve V

II, III, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Satışların Maliyeti Tablosu gerçekte gelir tablosunun tamamlayıcısı niteliğinde bir finansal tablodur. Bu tablo gelir tablosunda yer alan Satışların Maliyeti kaleminin detayını gösterir. Özellikle üretim işletmelerinde üretim maliyet unsurları olan Direkt İlkmadde ve Malzeme Giderleri, Direkt İşçilik Giderleri ve Genel Üretim Giderlerinin analizi açısından dikkatle incelenmesi gereken bir finansal tablodur. Tablonun oluşumunda yer alan üretim maliyet unsurları aşağıdaki gibi tanımlanır. Direkt İlkmadde ve Malzeme: Üretilen mamule göre kullanılacak miktar ve tutarı belirlenebilen ve mamule göre izlemeye değer bulunan maddeleri kapsar. Direkt İşçilik: Üretilen mamul üzerinde bizzat işlem yapan çalışanların ücret giderlerini kapsar. Genel Üretim Giderleri: Üretimle ilgili olduğu halde yukarıda açıklanan iki ana gider içine alınamayan giderlerdir. Bu giderler mamullere dağıtım yolu ile yüklenir. Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi, doğru cevap A’dır. “Direkt İlkmadde ve Malzeme Giderleri”, “Direkt İşçilik Giderleri” ve “Genel Üretim Giderleri” ek finansal tablolar kapsamındaki Satışların Maliyeti Tablosunda yer alan ve satışların maliyeti kaleminin detayını gösteren unsurlardandır.

“Fon Kaynakları ve Bunların Kullanıldığı Alanlar” Fon Akışı Tablosunda gösterilmektedir. Fon Akış Tablosu, işletmenin belirli bir dönemde fon kaynaklarını ve bunları kullandığı alanları gösteren bir tablodur. Bu tabloda fon kavramı tüm finansal (mali) değişimleri ifade eder.

“Net Çalışma Sermayesi Değişimi” ise Nakit Akış Tablosunda gösterilir. Nakit akış tablosu, bilanço ve gelir tablosunu birleştirerek firmanın nakit akış yapısını gösteren bir tablodur. İşletmenin faaliyet bölümlerine göre hazırlanmış nakit akış tablosu bilanço, gelir tablosu, net çalışma sermayesi değişim tabloları bilgilerini bir arada sunabilme özelliğine sahip olması nedeniyle son yıllarda önemli bir tablo olarak ortaya çıkmıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum