Mali Analiz Deneme Sınavı Sorusu #754156

Aşağıda üretim işletmesine ait dikey yüzdelere göre varlık-kaynak ilişkisi analiz edildiğinde aşağıdaki sonuçlardan hangisi doğrudur?

Dönen varlık %45 Kısa vadeli yabancı kaynak %55
Duran Varlık %55 Uzun vadeli yabancı kaynak %15
Öz Kaynak    %30


İşletmenin üretim giderlerini karşılamada sorun yoktur.

Net çalışma sermayesi noksanı yoktur.

Duran varlıkların finansmanında uzun vadeli yabancı kaynak daha fazla
kullanılmıştır.

Üretim işletmesi olduğu için varlık dağılımı normal değildir.

Kısa Vadeli borç ödeme gücü kötüdür.


Yanıt Açıklaması:

Dönen varlıkların başta kısa vadeli yabancı kaynaklardan olmak üzere günlük faaliyetlerin sürdürülebilmesi için, yani net çalışma sermayesinin oluşabilmesi için özkaynaklardan veya uzun vadeli yabancı kaynaklardan da finanse edilmiş olması gerekir. Duran varlıklar ise özkaynaklar ve uzun vadeli yabancı kaynaklarla finanse edilmelidir. Böyle bir durum, işletmenin kısa vadeli borçlarını mevcut dönen varlıklarla ödeyebildiğinden başka üretim, satış ve gider karşılamada başarılı olacağı ve bunun sonucunda dönem kârlılığının daha da kuvvetleneceği anlamına gelir. Aksi bir durumda ise yani kısa vadeli yabancı kaynakların genel dikey yüzdesinin dönen varlıkların dikey yüzdesinden büyük olması durumunda, net çalışma sermayesi noksanı söz konusu olacaktır. Bu nedenle de işletmenin kısa vadeli borçlarını ödeyemeyeceği ve mali gücünün sarsılarak zarara uğrayacağı söylenebilir.

Ancak bütün bunların yanında dönen varlıkların kısa vadeli borçlardan büyük olması her zaman yeterli olmaz. Dönen varlıklar aynı zamanda nakit, mal ya da hizmet şeklinde ödenecek kısa vadeli borçları, müşteri taleplerini ve üretimi karşılayacak çeşitlilikte kalemleri içermelidir. Dönen varlıkların likit yapısının nakitle ödenecek borçları, stoklar kaleminin mal teslim edilerek ödenecek borçları karşılayıp karşılayamayacağı incelenir. Ayrıca aralarında doğrudan ilişki bulunan varlık ve kaynak kalemlerinin genel toplama göre bulunmuş dikey yüzdeleri karşılaştırılmalıdır. Örneğin, ticari borçlar ve stoklar ilişkisi gibi.

Yorumlar
  • 0 Yorum