Mali Analiz Deneme Sınavı Sorusu #754830

Cari oran, dönen varlıkların kısa vadeli yabancı kaynaklara bölünmesiyle hesaplanmaktadır. İşletmenin kısa vadeli borçlarını ödeme gücünü ölçmek ve net çalışma sermayesinin yeterli olup olmadığını belirlemek için kullanılmaktadır. Cari oranın sonucunun genel olarak kaç olması yeterli kabul edilmektedir?


1

2

3

4

5


Yanıt Açıklaması:

Cari oran, dönen varlıkların kısa vadeli yabancı kaynaklara bölünmesiyle hesaplanmaktadır. İşletmenin kısa vadeli borçlarını ödeme gücünü ölçmek ve net çalışma sermayesinin yeterli olup olmadığını belirlemek için kullanılmaktadır. Dönen varlıkların ve kısa vadeli yabancı kaynakların dağılımından; Dönen varlıklar / Kısa vadeli yabancı kaynaklar = KAT kullanılır.

Cari oranın sonucunun genel olarak “2” olması yeterli kabul edilmektedir. Diğer bir deyişle her 1 liralık kısa vadeli yabancı kaynağa karşılık 2 liralık dönen varlığın bulunması yeterli kabul edilmektedir. Oranın 1’in üzerinde olması işletmenin hem kısa vadeli borçlarını ödeyebilecek dönen varlığa hem de NÇS’e sahip olduğunu gösterir. Cari oran 1’den küçük ise işletmede NÇS Noksanı var demektir ki bu durum hem kısa vadeli borç ödeme gücü açısından hem de günlük faaliyetlerin sürdürülebilirliğiaçısından riskli ve istenmeyen bir durumdur. Ancak bazı durumlarda oranın 2’den büyük olması gibi bir sonuç yetersiz olabilirken, bazen de 2’den küçük oran yeterli kabul edilebilmektedir. İşletmenin dönen varlıklarının yapısı ve dağılımı, satın alma ve satış koşulları, mevsimlik hareketler, faaliyette bulunulan sektör gibi faktörler cari oranı “yeterli” veya “yetersiz” olarak değerlendirirken dikkate alınmalıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum