Maliye Politikası 1 Deneme Sınavı Sorusu #1157353

Kısa dönemli Phillips eğrisine göre aşağıdakilerden hangi söylenemez?


Kısa dönemli Phillips eğrisinin yatay ekseni kestiği işsizlik oranında (u3 ) fiyatlar değişmemektedir.

İşsizlik oranı doğal oran olarak, örneğin u3 düzeyinde olduğunda ekonomide enflasyon yaşanmamaktadır.

İşsizlik oranını azaltmak üzere uygulanan bir genişletici politika sonucunda işsizlik oranı,  u2 düzeyine gerilediği zaman enflasyon yükselmekte.

Doğal işsizlik oranının olduğu işsizlik düzeyinde yer alan enflasyon oranları ile gerçekleşen denge noktalarının birleşimi ile dik bir eğri elde edilmektedir.

Şekildeki B noktasında yüksek işsizlik oranına karşılık düşük enflasyon oranı geçerlidir.


Yanıt Açıklaması:

Kısa dönemli Phillips eğrisinin yatay ekseni kestiği işsizlik oranında (u3) fiyatlar değişmemektedir. İşsizlik oranını azaltmak ancak daha yüksek fiyat düzeylerinde mümkün olmaktadır. Dolayısı ile enflasyon
ile işsizlik oranları arasında bir değişim oranı mevcuttur. Şekil'de kısa dönemli Phillips eğrisi kullanılarak konu açıklığa kavuşturulabilir. İşsizlik oranı doğal oran olarak, örneğin u3 düzeyinde olduğunda ekonomide enflasyon yaşanmamaktadır. Çünkü, enflasyon oranı e3 düzeyinde sıfıra eşittir. İşsizlik oranını azaltmak üzere uygulanan bir genişletici politika sonucunda işsizlik oranı, örneğin u2 düzeyine gerilediği zaman enflasyon yükselmekte, örneğin e2 düzeyine çıkmakta, bu politikanın devamı hâlinde ise işsizlik oranını u1 oranına düşürmenin karşılığında enflasyon oranı e1 ’e yükselmektedir. Burada işsizlik oranını azaltmanın maliyeti enflasyon olarak ortaya çıkmaktadır. Şekildeki B noktasında yüksek işsizlik
oranına karşılık düşük enflasyon oranı geçerlidir. B noktasından A noktasına gitmekle işsizlik oranı azalmış ancak uygulanan genişletici politikalar sonucunda enflasyon oranı yükselmiştir. A. W. Phillips, 1958 yılındaki orijinal çalışmasında, İngiltere’nin 1861-1913 ve 1913-1957 dönemlerini kapsayan verileri kullanarak enflasyon oranı ile işsizlik oranı arasında yukarıda sözü edilen kısa dönemli, ters yönlü ve istikrarlı olduğunu ileri sürdüğü ilişkinin geçerli olduğunu göstermiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum