Maliye Politikası 1 Deneme Sınavı Sorusu #511218

Phillips eğrisi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


Bir ekonomide, işsizlik ile mücadele edildiğinde nispeten düşük işsizlik oranına ulaşılır, ancak bu durum yüksek parasal ücret artışı ile başarılabilir.

Bir ekonomide, işsizlik ile mücadele edildiğinde nispeten düşük işsizlik oranına ulaşılır, ancak bu durum düşük parasal ücret artışı ile başarılabilir.

Parasal ücretlerin artışı enflasyona yol açtığına göre, yüksek işsizlik yaşandığı dönemlerde yüksek enflasyon söz konusu olur.

Eğer enflasyon ile mücadele edilirse bunu başarmak ancak düşük işsizlik sonucunda gerçekleştirilebilmektedir.

Parasal ücretlerin artışı ile işsizlik oranı arasındaki ilişkinin yönü doğrusaldır.


Yanıt Açıklaması:

Yeni Zelandalı ekonomist Alban William Phillips tarafından İngiliz ekonomisi üzerine yaptığı bir çalışma ile daha anlamlı hâle gelmiştir. A. W. Phillips, adı geçen çalışmada, parasal ücretlerin artışı ile işsizlik oranı arasındaki ilişkinin ters yönlü olduğu sonucuna varmıştır. Bunu bir grafik ile ifade etmiş ve Phillips eğrisi olarak ekonomi yazınında yerini almıştır. Phillips eğrisine göre bir ekonomide, işsizlik ile mücadele edildiğinde nispeten düşük işsizlik oranına ulaşılır, ancak bu durum yüksek parasal ücret artışı ile başarılabilir. Parasal ücretlerin artışı enflasyona yol açtığına göre, düşük işsizlik yaşandığı dönemlerde yüksek enflasyon söz konusu olur. Eğer enflasyon ile mücadele edilirse bunu başarmak ancak yüksek işsizlik sonucunda gerçekleştirilebilmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum