Maliye Politikası 2 Deneme Sınavı Sorusu #893608

Devletin, selektif politikalar aracılığıyla yatırımlarda emek yoğun bir tercihte bulunması durumunda aşağıdakilerden hangisinin ortaya çıkması beklenir?


Üretim sürecinde sermaye malı gereksinimi azalır.

İthalat artar.

Dış ticaret dengesi üzerinde olumsuz etkiler ortaya çıkar.

Yüksek teknolojiyle yüksek katma değerli malların üretilebilmesi mümkün olur.

Emeğin verimliliği artar.


Yanıt Açıklaması:

Selektif politikalar, yatırımlarda faktör girdileri açısından emek/sermaye oranını da etkilemeye yönelik olabilir. Emek yoğun bir tercihte bulunulduğunda, iş gücünün daha fazla istihdam edileceği açıktır. Diğer taraftan, emeğin yoğun olarak kullanılması, üretim sürecinde sermaye malı gereksinimini ve ithalatını da azaltarak dış ticaret dengesi üzerinde olumlu etkiler yaratacaktır. Yatırımlarda sermaye yoğun bir tercihte
bulunulması durumunda ise yüksek teknolojiyle yüksek katma değerli malların üretilebilmesi mümkün olabilecektir. Böyle bir yapı, bir süre sonra emeğin verimliliğini arttırarak, ücret düzeylerinin yükselmesine yol açacak niteliktedir. Sermaye yoğun yatırımların uzun dönemde yaratacağı olumlu etkiler ile yeni istihdam imkânlarının söz konusu olacağı söylenebilir. Diğer taraftan, sermaye yoğun yatırımların ekonomiye sağlayacağı teknoloji ve bilgi birikiminin toplumsal maliyetleri olacak ve ithalat artışı nedeniyle dış ticaret dengesi üzerinde olumsuz etkiler ortaya çıkabilecektir. Cevabımız A seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum