Maliyet Muhasebesi Deneme Sınavı Sorusu #496506

Aşağıdakilerden hangisi mamul maliyetinin hesaplanmasında dikkate alınması gereken işçilik maliyetinin özelliklerinden biri değildir?


İşçilik maliyetleri stoklanması, depolanması, biriktirilmesi mümkün olmayan bir maliyet unsurudur. İşçi veya memur çalışmanın başlama veya bitiş saatleri arasında işletmede bulunduğu sürece işveren tarafından yeterli miktarda iş verilip verilmediğine yüksek veya düşük verim sağlanıp sağlamadığına bakılmaksızın ücret almaya hak kazanır.

İşçilik maliyetlerine günlük veya saatlik ücretlere ek olarak sosyal mevzuat hükümleri veya toplu sözleşme hükümlerine göre; sosyal güvenlik işveren payı, bazı sosyal yardımlar, çocuk zammı, ücretli izin, giyecek, yiyecek ve yakacak yardımı gibi, ilaveler yapılabilir.

İşçilik maliyetleri, tüm maliyetleri etkileyen aktif karakterli bir maliyet unsurudur.

Ücret ödemeleri işveren için bir maliyet özelliği taşırken ücret almaya hak kazanan işçi için gelir özelliği taşımaktadır. Bu gelir üzerinden kesilecek vergi ve sosyal güvenlik mevzuatına ilişkin primlerin yanısıra diğer ek ödemelerin takibi ve ödenmesi, işletmelere çeşitli yönetsel ve finansal sorumluluklar yüklemektedir.

İşçilik maliyetleri saklanması mümkün bir maliyet unsurudur.


Yanıt Açıklaması:

İşçilik maliyetleri saklanması mümkün olmayan bir maliyet unsurudur.

Yorumlar
  • 0 Yorum