Maliyet Muhasebesi Deneme Sınavı Sorusu #495474

I. Bir muhasebe döneminde 10.000 TL elektrik faturası ödenmesi,
II. Sular idaresinden gelen faturada içinde bulunduğumuz döneme ait olmak üzere 5.000’TL lik su tüketim bedelini ay sonuna kadar ödenmesinin talep edilmesi.
III. Ortaklara dönem içinde 30.000 TL temettü ödenmiştir.
IV. Üretim Personeline 7000 TL ücret ödenmiştir.
V. İşletme sahibinin özel seyahatleri için çekilen paralar

Yukarıdakilerden hangileri giderdir?


Yalnız I

I ve II

I, II ve III

I, II, III ve IV

I, II, III, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

-Bir muhasebe döneminde, o dönemde tüketilen elektrik miktarı esas alınarak 10.000 TL elektrik faturası ödenmesi, varlıklarda (örneğin banka hesabında) bir azalışa neden olur. O halde varlıklardaki bu azalış özkaynaklarda azalışa neden olacağı için bu ödeme giderdir.

-Sular idaresinden gelen faturada içinde bulunduğumuz döneme ait olmak üzere 5.000’TL lik su tüketim bedelini ay sonuna kadar ödenmesi talep edilmektedir. Bu durumda da borçlarda henüz ödeme yapılmadığı için artış olmuştur. Bu artış öz kaynağı azaltmaktadır. O halde borçlardaki bu artış bir giderdir.

-Ortaklara dönem içinde T30.000 temettü ödenmiştir. Bu işlem sonucu varlıklarda (Banka hesabında) azalış olmuş, özkaynak tutarı da azalmıştır. Ancak bu azalış, ortaklara yapılan bir ödemeden kaynaklandığı için gider değildir.

-İşletme sahibinin özel seyahatleri için çekilen paralar, kişisel gereksinimleri için kullanılan stoklar, gider değildir. Her ne kadar stokların işletmeden çekilip kullanılmaları ile ekonomik yararları tükeniyor ise de, bu tükenme işletme faaliyetlerinin devamı için yapılmadığından gider haline dönüşmemekte, yalnızca işletmeden çekilen değerler olarak kabul edilmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum