Maliyet Muhasebesi Deneme Sınavı Sorusu #830554

  1. İkinci safhadan sonra üçüncü bir safha söz konusu değilse, ikinci safhanın tamamlanan birimleri için hesaplanan maliyetler, mamul maliyetlerini oluşturur. Eğer üretim süreci üç veya daha fazla safhadan oluşmakta ise, mamullerin maliyetini belirleyebilmek için yukarıdaki süreç tekrar uygulanır.
  2. Dönem sonunda birinci safhada biriken maliyetler, dönem sonunda, safhanın “üretimi tamamlanan” birimleri ile “yarı mamuller”i arasında dağıtılır.
  3. Birinci safhanın dönem sonu yarı mamulleri, izleyen dönemin dönem başı yarı mamulü olarak bu safhada kalırken, birinci safhada hesaplanan tamamlanan birimlerin maliyeti, bir sonraki safha olarak düşünülen, ikinci safhaya devredilir.
  4. Her şeyden önce, dönem içinde gerçekleşen maliyetler her safhada ayrı olarak biriktirilir.
  5. İkinci safhada dönem içinde toplanan maliyetler ile birinci safhadan devralınan maliyetler, toplam maliyetleri oluşturur. Bu maliyet toplamı, bu safhada üzerinde üretim işlemleri yapılan ve üretimi tamamlanan mamuller ile dönem sonu yarı mamulleri arasında dağıtılır.

Aşağıdakilerden hangisinde birden fazla safha olması durumunda maliyet hesaplama sürecinin sıralaması doğrudur?


I-II-III-IV-V

III-V-I-IV-II

IV-V-III-I-II

V-II-IV-I-III

IV-II-III-V-I


Yanıt Açıklaması:

Birden fazla safha olması durumunda maliyet hesaplama süreci şöyle gerçekleşmektedir:

  • Her şeyden önce, dönem içinde gerçekleşen maliyetler her safhada ayrı olarak biriktirilir.
  • Dönem sonunda birinci safhada biriken maliyetler, dönem sonunda, safhanın “üretimi tamamlanan” birimleri ile “yarı mamuller”i arasında dağıtılır.
  • Birinci safhanın dönem sonu yarı mamulleri, izleyen dönemin dönem başı yarı mamulü olarak bu safhada kalırken, birinci safhada hesaplanan tamamlanan birimlerin maliyeti, bir sonraki safha olarak düşünülen, ikinci safhaya devredilir.
  • İkinci safhada dönem içinde toplanan maliyetler ile birinci safhadan devralınan maliyetler, toplam maliyetleri oluşturur. Bu maliyet toplamı, bu safhada üzerinde üretim işlemleri yapılan ve üretimi tamamlanan mamuller ile dönem sonu yarı mamulleri arasında dağıtılır.
  • İkinci safhadan sonra üçüncü bir safha söz konusu değilse, ikinci safhanın tamamlanan birimleri için hesaplanan maliyetler, mamul maliyetlerini oluşturur. Eğer üretim süreci üç veya daha fazla safhadan oluşmakta ise, mamullerin maliyetini belirleyebilmek için yukarıdaki süreç tekrar uygulanır.
Yorumlar
  • 0 Yorum