Maliyet Muhasebesi Deneme Sınavı Sorusu #497288

I. Yardımcı maliyet merkezlerinin sundukları destek faaliyetlerinden o yardımcı maliyet merkezleri kendileri de yararlanabilir.
II. Yardımcı maliyet merkezlerinin sundukları destek faaliyetlerinden diğer yardımcı maliyet merkezleri de yararlanabilir.
III. Yardımcı maliyet merkezlerinin sundukları destek faaliyetlerinden esas üretim maliyet merkezleri de yararlanabilir.
IV. İkinci maliyet dağıtımında, dağıtım süzgeçleri kullanılır.
V. İkinci maliyet dağıtımında, dağıtım ilişkileri tablosu kullanılır.

Yukarıdakilerden hangileri genel üretim maliyetlerinin ikinci dağıtımı işlemi dikkate alındığında geçerlidir?


I, II ve III

I, II ve IV

I, III ve IV

I, II, III ve IV

I, II, III ve V


Yanıt Açıklaması:

Geleneksel maliyet dağıtımının ikinci aşamasında, maliyetleri dağıtılacak yardımcı maliyet merkezlerinin hangi maliyet merkezlerine destek verdikleri, bir başka ifade ile hangi maliyet merkezlerine hizmet sundukları önem kazanmaktadır. Yardımcı maliyet merkezlerinin sundukları destek faaliyetlerinden, hem o maliyet merkezi kendisi hem diğer yardımcı maliyet merkezleri hem de esas üretim maliyet merkezleri yararlanabilir.

İkinci maliyet dağıtımında dağıtım ilişkileri tablosu kullanılmaktadır. Yardımcı maliyet merkezlerinin gerek kendisine gerekse diğer yardımcı maliyet merkezleri ile esas üretim maliyet merkezlerine sundukları hizmetlerin toplam miktarlarını ve hizmetlerin miktarlarının dağılımını, dağıtım anahtarlarından yararlanarak gösteren tabloya “dağıtım ilişkileri tablosu” denir. Bu hizmet ilişkileri doğru belirlendiği sürece, ikinci maliyet dağıtımının doğruluk derecesi de artacaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum