Maliyet Muhasebesi Deneme Sınavı Sorusu #497402

I. Maliyet dağıtımı sırasında maliyet akışı karşılıklıdır.
II. Maliyet dağıtımı hem ileriye hem de geriye doğru çift yönlüdür.
III. Eş Zamanlı Çözüm, Denklem dağıtım yöntemi doğrudan dağıtım yöntemine göre daha doğru çözüm olmaktadır.
IV. Eş Zamanlı Çözüm, Denklem dağıtım yöntemi kademeli dağıtım yöntemine göre daha doğru çözüm olmaktadır.
V. Maliyeti dağıtılacak yardımcı maliyet merkezinin diğer yardımcı maliyet merkezlerine sunduğu hizmet dağıtım sırasında dikkate alınmaz.

Yukarıdakilerden hangileri Eş Zamanlı Çözüm, Denklem dağıtım yöntemi için doğrudur?


I, II ve III

I, II ve IV

I, III ve IV

I, II, III ve IV

 I, II, III ve V


Yanıt Açıklaması:

Matematiksel dağıtım yönteminin kimi zaman eş zamanlı çözüm ya da denklem yöntemi olarak da tanımlandığı olmaktadır.

Matematiksel dağıtım yönteminde, yardımcı maliyet merkezleri arasındaki karşılıklı hizmet ilişkileri “tam” olarak dikkate alınmaktadır. Bu nedenle maliyet dağıtımı sırasında maliyet akışı tek yönlü değil, karşılıklıdır. Bir başka ifade ile maliyet dağıtımı hem ileriye hem de geriye doğru, çift yönlü olmaktadır. Maliyetleri dağıtılan bir yardımcı maliyet merkezi diğer yardımcı maliyet merkezlerine hizmet sunmuşsa, bu hizmet ilişkisi dikkate alınarak, bunlara da dağıtım sırasında maliyet payı verilir. Böylece, geriye dönük olarak da maliyet dağıtımı yapılır. Doğal olarak, maliyetleri dağıtılan bir yardımcı maliyet merkezinin esas üretim maliyet merkezlerine sunduğu hizmetler nedeniyle, ileriye doğru, esas maliyet merkezlerine de maliyet dağıtılır. Sonuçta yardımcı maliyet merkezlerinde hiç maliyet kalmayacak şekilde dağıtım yapılmış olacaktır. Matematiksel dağıtım yöntemi bu nedenle, doğrudan dağıtım yöntemine ve kademeli dağıtım yöntemine göre daha doğru çözüm olmaktadır.

Matematiksel dağıtım yönteminde, kademeli dağıtım yönteminde olduğu gibi dağıtım sırasına gerek duyulmamaktadır. Yardımcı maliyet merkezlerinin dağıtılacak maliyet tutarı, sadece birinci maliyet dağıtımı sonrasında o yardımcı maliyet merkezinde toplanan maliyetler olmayıp buna diğer yardımcı maliyet merkezlerinden ikinci maliyet dağıtımı ile gelecek maliyetler eklenmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum