Maliyet Muhasebesi Deneme Sınavı Sorusu #747687

Bir safhada üretim işlemleri tamamlanan birimler, aynı dönem içerisinde bir sonraki safhaya devredilmektedir. Dönemin sonunda üretim işlemleri henüz tamamlanmamış birimler ise, yarı mamul olarak ilgili safhada kalmaktadır ve bir sonraki döneme dönem başı yarı mamul olarak devredilmektedir. Bu duruma ne ad verilmektedir?


Birden fazla safha olması durumunda dönemler arası geçiş

Birden fazla safha olması durumunda maliyet hesaplama süreci

Birden fazla safha olması durumunda ağırlıklı ortalama maliyet yöntemi’ne göre maliyetlerin hesaplanması

Birden fazla safha olması durumunda ilk-giren-ilk-çıkar (fıfo) yöntemi’ne göre maliyetlerin hesaplanması

Birden fazla safha olması durumunda maliyetlerin hesaplanmasında göz önünde bulundurulması gereken konular


Yanıt Açıklaması:

BİRDEN FAZLA SAFHA OLMASI DURUMUNDA DÖNEMLER ARASI GEÇİŞ

Safha maliyeti sisteminde birden fazla safha olması durumunda, üzerinde durulması gereken en önemli konulardan birisi de; “safha” ve “dönem”ler arası geçişler ya da devirlerdir. Aslında, “safha” kavramı; üretim sürecindeki birimlerin üretilmesi ile ilgili iken, “dönem” kavramı ise; üretimin zaman boyutuyla ilgilidir. Birimlerin aynı dönem içerisinde bir önceki safhadaki işlemlerinin tamamlanarak bir sonraki safhaya devredilmesi söz konusu olabilirken, dönem sonunda henüz tamamlanmamış olan birimlerin izleyen dönemde aynı safhaya dönem başı birim olarak devredilmesi de mümkün olmaktadır.

İşletmelerde maliyet hesaplama süresi, genel olarak, aydır. Safha maliyeti sistemlerinde de, maliyetlerin, genel olarak, “aylık dönem”lerde hesaplandığı kabul edilir. Bir safhada üretim işlemleri tamamlanan birimler, aynı dönem içerisinde bir sonraki safhaya devredilmektedir. Dönemin sonunda üretim işlemleri henüz tamamlanmamış birimler ise, yarı mamul olarak ilgili safhada kalmaktadır ve bir sonraki döneme dönem başı yarı mamul olarak devredilmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum