Maliyet Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1001468

  1. Üretim hücreleri, genellikle yarım daire şeklinde, kendi özelliklerine göre gruplanan makineleri kapsamaktadır.
  2. Üretim hücrelerindeki makineler, birbirini izleyen işlemleri başarılı bir şekilde yürütebilecek şekilde yerleştirilir.
  3. Her bir hücre, bir ürün grubu ya da özel bir ürünü üretmek üzere oluşturulur.
  4. Ürünler, üretim sürecinin başından sonuna kadar bir makineden diğerine taşınır.
  5. Bu hücrelerde görevlendirilen çalışanlar, hücredeki bütün makineleri kullanılabilecek şekilde eğitilirler.
  6. Her bir üretim hücresi, genellikle “fabrika içinde fabrika” olarak adlandırılan özellikli bir mini fabrika olarak varsayılır.

Tam zamanında üretim sisteminde fabrika yerleşim planına ilişkin seçeneklerde yer alan ifadelerden hangileri doğrudur?


I ve III

II ve III

I, III, IV ve VI

I, II, III, IV ve V

I, II, III, IV, V ve VI


Yanıt Açıklaması:

Tam zamanında üretim sisteminde, “Üretim Hücreleri”, genellikle yarım daire şeklinde, kendi özelliklerine göre gruplanan makineleri kapsamaktadır. Bu makineler, birbirini izleyen işlemleri başarılı bir şekilde yürütebilecek şekilde yerleştirilir. Her bir hücre, bir ürün grubu ya da özel bir ürünü üretmek üzere oluşturulur. Ürünler, üretim sürecinin başından sonuna kadar bir makineden diğerine taşınır. Bu hücrelerde görevlendirilen çalışanlar, hücredeki bütün makineleri kullanılabilecek şekilde eğitilirler. Başka bir deyişle JIT ortamındaki bir çalışanın birden fazla becerisinin olması gerekmektedir. JIT üretim sisteminde her bir üretim hücresi, genellikle “fabrika içinde fabrika” olarak adlandırılan özellikli bir mini fabrika olarak varsayılır. Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi, tam zamanında üretim sisteminde fabrika yerleşim planına ilişkin seçeneklerde yer alan ifadelerin tümü doğrudur, dolayısıyla doğru cevap E’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum