Maliyet Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1001424

  1. Stratejik yönetim doğrudan üst yönetiminin icra edeceği bir işlevdir.
  2. Stratejik yönetim, işletmenin amaçlarıyla toplumun yararlarını bir bütünlük içerisinde ele alır. Bu açıdan stratejik yönetim dış çevresine karşı sosyal sorumluluk taşır.
  3. Stratejik yönetim işletmeyi bir sistem olarak görür. Bu yüzden bir bütün olarak işletmeyle ilgilenmesi yanında onu oluşturan parçalarla da ilgilidir.
  4. Stratejik yönetim, işletmeleri açık sistem olarak tanımlar. İşletmeler içinde bulundukları çevreyle karşılıklı etkileşim hâlinde olduğundan, stratejik yönetim çevreyi oldukça yakından takip eder.
  5. Stratejik yönetim, işletme kaynaklarının etkin ve verimli bir şekilde kullanımı için uğraş gösterir.
  6. Stratejik yönetimin odak noktası gelecektir. Stratejik yönetimde bilinmeyen ve görünmeyen gelecekte istediğimiz olayların oluşması için şimdi, bugün nelerin yapılacağı belirlenir.

Yukarıdakilerden hangileri işletmelerin gelecekteki stratejilerini belirleyen stratejik yönetimin özelliklerindendir?


I, II ve IV

II, IV ve V

II, IV, V ve VI

I, III, IV, V ve VI

I, II, III, IV, V ve VI


Yanıt Açıklaması:

İşletmelerin gelecekteki stratejilerini belirleyen stratejik yönetimin özelliklerini de aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

  • Stratejik yönetim doğrudan üst yönetiminin icra edeceği bir işlevdir.
  • Stratejik yönetim, işletmenin amaçlarıyla toplumun yararlarını bir bütünlük içerisinde ele alır. Bu açıdan stratejik yönetim dış çevresine karşı sosyal sorumluluk taşır.
  • Stratejik yönetim işletmeyi bir sistem olarak görür. Bu yüzden bir bütün olarak işletmeyle ilgilenmesi yanında onu oluşturan parçalarla da ilgilidir.
  • Stratejik yönetim, işletmeleri açık sistem olarak tanımlar. İşletmeler içinde bulundukları çevreyle karşılıklı etkileşim hâlinde olduğundan, stratejik yönetim çevreyi oldukça yakından takip eder.
  • Stratejik yönetim, işletme kaynaklarının etkin ve verimli bir şekilde kullanımı için uğraş gösterir.
  • Stratejik yönetimin odak noktası gelecektir. Stratejik yönetimde bilinmeyen ve görünmeyen gelecekte istediğimiz olayların oluşması için şimdi, bugün nelerin yapılacağı belirlenir.

Bu listeden de anlaşıldığı gibi seçeneklerde yer alan ifadelerin tümü, işletmelerin gelecekteki stratejilerini belirleyen stratejik yönetimin özelliklerindendir, dolayısıyla doğru cevap E’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum