Maliyet Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1001435

  1. Stratejik maliyet yönetimi; planlama ve karar verme, operasyonel kontrol ve finansal tabloların hazırlanması gibi üç önemli yönetim işlevinin gereksinim duyduğu bilgi akışını da sağlamaktadır.
  2. Stratejik maliyet yönetimi, işletmelerin stratejik pozisyonlarını sürekli geliştirmek ve maliyetlerini düşürmek için maliyet yönetim tekniklerinin uygulanmasıdır.
  3. Stratejik maliyet yönetimi hem kısa dönemde hem de uzun dönemde finansal amaçları maliyet avantajı için yönetmektir.
  4. Stratejik maliyet yönetimi, stratejik unsurların daha ön planda tutulduğu, kesin, net ve biçimsel olarak, maliyet çözümlemelerine dayanan bir maliyet yönetimidir.
  5. Stratejik maliyet yönetimi, maliyet muhasebesinin ilk uygulamalarından günümüze kadar geçirdiği evrimi ifade etmektedir.

Stratejik maliyet yönetimine ilişkin seçeneklerde yer alan ifadelerden hangileri doğrudur?


I ve III

II ve IV

III, IV ve V

II, III, IV ve V

I, II, III, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Stratejik yönetim, stratejik maliyet yönetimiyle ilişkili bir yönetim işlevidir. Stratejik yönetim, işletmenin dış çevresiyle ilgili teşhis ve çözümlemeleri kapsar ve de uzun vadede işletmenin ne olacağıyla ilgili soruları cevaplandırır. Stratejik yönetim, sürdürülebilir bir rekabetçi pozisyon geliştirme sürecidir. Bu süreçte; mamuller, pazarlama teknikleri ve kanalları, üretim yöntemleri ve diğer uzun vadeli konularla ilgili alternatif­ler değerlendirilirken, isabetli stratejik kararlar alabilmek için stratejik maliyet yönetimi bilgisine gereksinim duyulmaktadır. “Stratejik Maliyet Yönetimi”; planlama ve karar verme, operasyonel kontrol ve finansal tabloların hazırlanması gibi üç önemli yönetim işlevinin gereksinim duyduğu bilgi akışını da sağlamaktadır. Stratejik maliyet yönetimi yaklaşımı, strateji kavramının önemindeki yükselişe paralel olarak gelişme göstermiştir. Muhasebe bilgilerinin önemli rollerinden biri de işletme stratejilerinin geliştirilmesi ve yerine getirilmesine katkıda bulunmaktır. “Stratejik maliyet yönetimi”, işletmelerin stratejik pozisyonlarını sürekli geliştirmek ve maliyetlerini düşürmek için maliyet yönetim tekniklerinin uygulanmasıdır. “Stratejik maliyet yönetimi” hem kısa dönemde hem de uzun dönemde finansal amaçları maliyet avantajı için yönetmektir. Bir firmanın maliyet yapısının açıkça anlaşılması, sürdürülebilir rekabet avantajı aramada yararlı olur. Stratejik maliyet yönetimi, stratejik unsurların daha ön planda tutulduğu, kesin, net ve biçimsel olarak, maliyet çözümlemelerine dayanan bir maliyet yönetimidir. Buna göre maliyet 1 8. Ünite - Stratejik Maliyet Yönetimi 205 verileri, sürekli ve güçlü rekabete dayalı avantajlar kazanmak için kullanılır. Her işletmenin stratejisi diğerlerinden farklı olduğu için, her işletme almış olduğu özel stratejilerini destekleyecek farklı maliyet yönetim sistemine sahip olmalıdır. Özetle Stratejik Maliyet Yönetimi; rekabet avantajı sağlamak amacıyla maliyetlerin, kısa vadede olduğu kadar aynı şekilde uzun vadede de stratejik olarak yönetilmesidir. Bir başka şekilde de stratejik maliyet yönetimi; “işletmenin stratejik pozisyonunu iyileştirmekle birlikte eş zamanlı olarak maliyetlerin de azaltılmasına yönelik maliyet yönetim tekniklerinin uygulaması” olarak tanımlanabilir. Bir başka ifade ile “Stratejik maliyet yönetimi”, maliyet muhasebesinin ilk uygulamalarından günümüze kadar geçirdiği evrimi ifade etmektedir. Stratejik maliyet yönetimi, ileri maliyet muhasebesi uygulamalarının günümüzdeki karşılığıdır. Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi,  stratejik maliyet yönetimine ilişkin seçeneklerde yer alan ifadelerin tümü doğrudur, dolayısıyla doğru cevap E’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum