Marka İletişimi Tasarımı ve Uygulamaları Deneme Sınavı Sorusu #949599

Aşağıdakilerden hangisi kuramcı Pine ve Gilmore’un söz ettiği "unutulmaz deneyimlerin tasarımı" için geçerli olan beş temel tasarım ilkelerinden biri değildir?


Negatif işaretlerin ortadan kaldırılması

İzlenimlerin pozitif işaretlerle uyumunun sağlanması

Beş duyunun bağımsız değerlendirilmesi

Hatırlanabilirlilik içerisinde özümsenmesi

Deneyimin temasının oluşturulması


Yanıt Açıklaması:

Pine ve Gilmore’un söz ettiği unutulmaz deneyimlerin tasarımı için beş temel tasarım ilkesi şu şekilde sıralanabilir (1998: 97-105): • Deneyimin temasının oluşturulması: Deneyimin temalandırılması aşamasında önemli olan, işletmenin, hatırlanabilirliği ve müşterinin yaşayacakları deneyimi işletmeye ilk girdikleri anda özümsemelerine olanak verilmesidir. İşletmeyle temanın bütünleştirilmesi bu anlamda önemlidir. Bir müşteri McDonald’s’ a girdiği andan itibaren yaşayacağı deneyimin farkında varır ve en kısa zamanda bunu özümseyerek sipariş sırasına girer.

• İzlenimlerin pozitif işaretlerle uyumunun sağlanması: İşletme içerisindeki belli başlı işaretler müşterilere yasayacakları deneyimler konusunda ipuçları sunar. İşletmelerin sunduğu pozitif işaretler, müşteri izlenimini de bu ölçüde pozitif yönde etkileyecek ve izlenimlerinin bu yöndeki uyumunu sağlayacaktır. Örneğin bir işletmedeki ürün çeşitliliği, müşteriye yaşayacağı deneyim konusunda olumlu bir işaret vermektedir. Alışveriş merkezinde girdiğiniz mağazanın çocuklar için ayrılmış bölümünün olması, rahatlıkla dinlenebilip, kahve çay içebileceğimiz ayrı bir mekânın varlığı da buna örnektir.

• Negatif işaretlerin ortadan kaldırılması: İşletme içerisindeki negatif işaretler, müşterilere olumsuz yansıyabileceğinden, bu durumun ortadan kaldırılması büyük ölçüde önemlidir. Müşterilere vermek istenen mesaj açıklayıcı olduğu kadar pozitif düşünceye sevk edici de olmalıdır. Posta kutusu üzerine ‘Şikâyetleriniz’ yazmaktansa, ‘Bizden Beklentileriniz’ yazmak gibi. Mağaza kabinlerinde ‘İkiden fazla eşya ile girilmez’ gibi yazıları da kaldırmak gerekiyor.

• Hatırlanabilirlilik içerisinde özümsenmesi: Deneyimin ana temasının oluşturulmasında en önemli etkenlerden biri olan hatırlanabilirlilik ilkesi, deneyimlerin kalıcılığını sağlamaktadır. İşletme kendine özgü ürünler satışa koyarak, kendi farklılığını ortaya koyarak hatırlanabilirliğini sürdürür. İşletme deneyim yaratmada başarı sağlamak için hatırlanabilirliğini korumalıdır. Sadece pazar günleri brunch’a özgü yöresel patlıcan reçeli tatlısı sunumu gibidir. X mağazasında Cuma 17.00- 19.00 arası yapılacak çekiliş ile belirlenen günün müşterisi olma fikri o firmanın sunduğu eşsiz bir deneyim olarak karşımıza çıkar. Bir mağazaya girme şartının sadece kırmızı renkli kıyafet giymek olduğunu düşünürsek, firmanın çekeceği ilgi tuhaf bakışlar ve bir daha gitmek istediğimizde kırmızı kıyafet giyeceğimizi hatırlamak sizce de farklı bir deneyim yaşatmaz mı?

• Beş duyunun birbirine bütünleştirilmesi: Duyusal uyarıcıların bütünleştirilmesi, deneyimin unutulmaz ve güçlü olmasını sağlayacaktır. Mesela bir mağaza öncelikle giysi alışverişine ve görme duyumuza hitap ederken, akılda kalıcı reklamlar ve mağaza görselliği ile bir bütün olarak duyularımıza hitap ederse kalıcı ve köklü olacaktır. Genç giyime yönelik bir mağazada, yine gençlere hitap eden müzik çalınması, alışverişin keyfini, dolayısıyla da miktarını artırıcı etki yaratacaktır. Tıpkı Nokia telefonların kapatıp açarken çıkardığı sesin ona farkındalık kazandırdığı gibidir bu.

Yorumlar
  • 0 Yorum